Matěj Schneider: Demokraté se bojí o Bidenovy volební vyhlídky. Měl se vzdát opětovné kandidatury?

24. listopad 2023

V táboře amerických demokratů panuje v posledních týdnech panika. Z průzkumů veřejného mínění totiž nevychází prezident Joe Biden příliš dobře – ani jeho nynější preference, ani jeho šance na znovuzvolení příští rok. A krom toho se čím dál tím více amerických liberálů opovažuje vyslovit dříve nevyslovitelné: neměl by Biden ke kormidlu pustit někoho jiného?

Už v září toto přesvědčení vyslovil komentátor Washington Postu David Ignatius, v posledních týdnech se k němu přidal především bývalý poradce Baracka Obamy David Axelrod.

Čtěte také

A Obama (potažmo jeho klika) je stále šedou eminencí demokratické politiky – právě jeho zákulisní vyjednávání dopomohlo k Bidenově výhře v minulých primárkách. Už tehdy měl ale Obama i varování: „Nikdy nepodceňujte Joeovu schopnost všechno podělat,“ měl tehdy Obama říkat podle zdrojů serveru Politico.

Bidenovou současnou největší přítěží je jeho vysoký věk. Letos se stáří politiků ve Washingtonu řešilo už několikrát, nejčastěji v souvislosti s nedávno zesnulou demokratickou senátorkou Dianne Feinsteinovou a šéfem senátních republikánů Mitchem McConnellem.

Jestli na to ještě má

U Bidena pak panují obavy, jestli vůbec má energii na to zvládnout zároveň úřadovat a vést kampaň. V roce 2020 mu totiž hrála v tomto ohledu do karet pandemie koronaviru, kvůli které se nikdo nepodivoval, že vede převážně digitální kampaň z vlastního domu. Kampaň příští rok z domu bílého by ale tak bezproblémová být rozhodně nemusela.

Čtěte také

Kromě levicové vyzyvatelky Marianne Williamsonové, která oznámila svou kandidaturu už na začátku roku, se před několika týdny přidal demokratický kongresman Dean Phillips. Ten přitom ideologicky zastává takřka totožné pozice jako Biden a sám říká, že kandiduje především kvůli prezidentovým alarmujícím číslům – tedy těm v průzkumech, které ovšem vyplývají mimo jiné právě z obav o jeho vysoký věk.

Ani jeden z těchto kandidátů nemá moc reálné šance sjednotit za sebou demokratickou stranu, jejíž současné vedení se stále snaží tvrdošíjně tvářit, že Biden žádný problém nemá.

Nicméně na poměry primárek v čele s prezidentem obhajujícím mandát čekají demokratickou stranu stejně divoké měsíce – například i kvůli tomu, že se Biden kvůli vnitrostranickým neshodám nebude účastnit klání v prvním primárkovém státě New Hampshire a zcela jistě tu tak vyhraje někdo jiný.

Matěj Schneider

Do voleb zbývá necelý rok a Biden zcela jistě může najít pohodlnější polohu a pochybovačné spolustraníky ještě uklidnit. Otázka je, jestli na to má ještě energii. Pokud se mu ale brzy nepodaří obavy rozptýlit, může se k dvojici mnoho strachu nevzbuzujících vyzyvatelů brzy přidat někdo známější. A čím déle budou v tomto ohledu demokraté otálet, tím více budou z nastalého chaosu těžit republikánští kandidáti.

Autor působí na serveru voxpot.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.