Martin Horálek: Jen o tom nikomu neříkej

15. květen 2019

O tom, jak silnou roli má v polské společnosti církev, netřeba nikoho dlouze přesvědčovat.

Kořen katolické víry se v rodné zemi svatého papeže Jana Pavla II. nepodařilo vyrvat ani komunistům, ani jejich pozdějším následovníkům neomarxistům. Vnějším atakům se polští katolíci čelit naučili. Nyní však stojí před výzvou, zda se dokáží vypořádat s problémem mnohem rafinovanějším, který přichází z lůna církve samotné.

Případy sexuálních ataků ze strany kněží jsou fenoménem bez přehánění globálním. Není tak nic divného na tom, že vlna, která vynáší tyto šokující případy doslova na světlo Boží, zasáhla i naše severní sousedy – Polsko.

Mnohé z případů, které měly zůstat navždy skryty za bariérou všeobjímajícího mlčení, předestírají veřejnosti novináři. Mimochodem, za tuto práci je opakovaně ocenil i papež František a žurnalisty označil za ty, kteří dávají umlčovaným obětem hlas. Periodicky také novináře vyzývá k tomu, aby v tomto spravedlivém úsilí nepolevovali.

Varovné znamení

Pozoruhodné je, jak silný dopad má kromě práce investigativních novinářů v této oblasti také film. A zdaleka se nejedná jen o Oscarový snímek Spotlight, který byl v roce 2015 do jisté míry průkopníkem tohoto žánru. Například v již zmíněném Polsku loni vyvolal mimořádný zájem diváků film Kler, který nabídl nelichotivou sondu do temných zákoutí polského kněžstva s všeříkajícím podtitulem: Nic lidského jim není cizí.

Papež František a boj proti sexuálnímu zneužívání v církvi. České biskupy popohnal až tlak Vatikánu a médií

Papež František

Katolická církev v Česku zřizuje kontaktní centrum pro dětské oběti sexuálního zneužívání duchovními. Reaguje tak na případy, které před pár měsíci odhalil i Český rozhlas. Dělá církev v boji proti zneužívání dost? Přístup českých katolíků jsme rozebrali s Adamem Šindelářem z redakce publicistiky Českého rozhlasu, který se tématu dlouhodobě věnuje. 

Minulý týden pak v Polsku vybuchla další filmová bomba podobného druhu. Dokument o zneužívání dětí kněžími od bratrů Sekielských s názvem „Jen to nikomu neříkej“ shlédlo od soboty na internetu přes 11 milionů lidí. Film vyvolal v Polsku tak silnou odezvu, že dokonce i špičky polské katolické hierarchie na jeho základě mění tón svých veřejných vyjádření.

Poslední reakce polského episkopátu naznačují, že i v tamních biskupských rezidencích přestávají za zprávami o sexuálním zneužívání vidět jen koordinovaný útok na autoritu katolické církve, ale konečně začínají hledat slova omluvy a činy pokání. Otázkou zůstává, nakolik je tento obrat myšlen vážně a zda ho polská veřejnost bude ještě ve své většině ochotna akceptovat.

Hromadný úprk lidí z církve v Irsku nebo v USA signalizuje, jak fatální následky může mít v tomto případě neochota přiznat si skutečnou hloubku problému a adekvátně zareagovat. Ostatně – toto varovné znamení by zdaleka nemělo zaznívat jen v biskupských rezidencích sousedního Polska.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.