Martin Horálek: Biskupové se na dění kolem České televize dívají různě

1. prosinec 2020

Česká biskupská konference zastřešuje katolické biskupy Čech, Moravy a Slezska. Většinou se o tuto organizaci nikdo příliš nezajímal a řada lidí neměla o její existenci dlouho ani tušení.

To se změnilo v posledních dnech. Zasloužila se o to radní České televize Hana Lipovská. Byla to právě Česká biskupská konference, která ji do této pozice navrhla. A tak kontroverze, které Hana Lipovská díky své činnosti v radě veřejnoprávní televize vzbuzuje, mají logicky dopad i na církev samotnou.

Čtěte také

Jenže být uprostřed turbulencí, které v souvislosti se zápasem o budoucnost České televize vznikají, není zrovna to, o co by katoličtí biskupové stáli. To naznačili už 21. listopadu, kdy v tiskové zprávě zdůraznili, že to byli poslanci, kdo Hanu Lipovskou do rady zvolili a že „ČBK paní Lipovskou nechápala jako ‚svoji‘ kandidátku nebo reprezentantku postojů církve“.

O tři dny později pak výkonné vedení biskupské konference vyjádřilo politování nad tím, že nominace Hany Lipovské způsobuje polarizaci, a ujistilo veřejnost, že to zcela jistě nebylo úmyslem ani účelem.

„Českou televizi a veřejnoprávní média vnímáme jako důležitou složku demokratické společnosti. Destabilizaci veřejnoprávních médií považujeme za nežádoucí,“ doplnili své prohlášení biskupové.

Názorové štěpení v církvi

Plzeňský biskup Tomáš Holub pak s odvoláním na výše uvedené prohlášení veřejně vyzval doktorku Lipovskou, aby „zvážila veškeré své možné kroky, které by přispěly ke stabilizaci ČT jako veřejnoprávního média“. A to s „nasloucháním názorům druhé strany“.

Čtěte také

Z opačného pólu pak zaznělo osobní stanovisko kardinála Dominika Duky, který ale už od května tohoto roku ve vedení biskupské konference schází. Kardinál Duka se při tom doktorky Lipovské zastal až v nezvykle osobní rovině.

To ilustruje pasáž, kde přiznává, že „byla navržena z důvodu znalosti jejího rodinného a odborného zázemí, když mi byla osobně známa. Je známa jako praktikující katolička a ekonomka, která má integrální svědomí,“ píše kardinál. Při tom vyzdvihuje nezávislost Hany Lipovské coby radní České televize a zdůrazňuje, že nemá žádné nástroje, kterými by ji vedl či ovlivňoval.

Na pozadí zjitřených emocí, které mocenské půtky o vliv nad Českou televizi doprovází, se tak projevilo i široké spektrum postojů nejvyšších katolických hierarchů. Ačkoliv je církev organizací, kde je tradičně silně zdůrazňována jednota a loajalita bývá ceněna víc než originalita, ani jí se evidentně nevyhnulo názorové štěpení, kterého jsme svědky v celé společnosti. Možná ale, že vzhledem k okolnostem a k obsazení biskupských postů s výhledem do budoucna je nakonec i tohle celkem dobré zjištění.

Autor je dramaturgem náboženské redakce České televize

Spustit audio