Markéta Bartošová: Euroval na srdci i na jazyku Ivety Radičové

13. červenec 2010

Takových rebelů, co se chtěli stavět Bruselu, už to bylo... Nakonec ale vyměkli i ti nejtvrdší.

Irové, kteří se vzpírali podepsat Lisabonskou smlouvu. A Lisabonobijec a obránce Benešových dekretů Václav Klaus.

Teď zkouší trpělivost Evropy Slováci. Napínají eurozónu, zda i oni přispějí do "eurovalu". Tedy jestli přisypou peníze do záchranného fondu, který má sloužit podobným rozpočtovým nestoudníkům jako jsou Řekové.

Slovenský expremiér Robert Fico - už jednou nohou z úřadu - podíl na 440 miliardovém fondu přislíbil. Ale nová slovenská předsedkyně vlády Iveta Radičová hrozí, že val povalí.

S ministrem financí Miklóšem se vydali do Bruselu, aby Bratislavě vyjednali lepší podmínky. Trochu "mission impossible."

Otázka stále zní: "Podepíše-li či nepodepíše-li euroval Slovensko?"

Podle mě není šéfka středo-pravé vládní koalice ani z poloviny tak tvrdá jako Klaus. Poté, co se Brusel bude trochu mračit, hodně Bratislavě domlouvat, hrozit a slibovat, Radičová podepíše. Co bude následovat?

Evropská centrální banka snad spadne radostí, Evropská komise zajásá a celá Evropská unie svorně Slováky pochválí, jak na poslední chvíli dostali rozum, jak se zachovali proevropsky a prozíravě...

Fotku blonďaté premiérky, pokud možno ve vřelém objetí s některým z evropských funkcionářů, a titulek „Podepsala!" otisknou Financial Times, Wall Street Journal i Handelsblatt…

Bude ale skutečně co slavit? Co to vlastně znamená, když jeden nadmíru zadlužený stát slíbí, že půjčí peníze jinému ještě většímu dlužníkovi? Nic jiného než ten slib.

To, že peníze na cizí dluhy sežene, rozhodně ne. A vlastně ani to, že se o to pokusí. Konečné rozhodnutí je stejně na národních parlamentech. Ale věřitelům sliby nestačí. Složit eura na dřevo však není schopný nikdo.

Pojďme k simulaci situace číslo dvě - Radičová euroval odmítne. Světové deníky dají na titulku obrázek zasmušilé tváře Josého Barrosa a zdvižený ukazováček Jean-Clauda Tricheta.

Záchranný projekt se hroutí a euro padá na historické minimum. Co hrozí odbojnému Slovensku? Vyloučení z eurozóny v žádném případě.

Kde by byla spravedlnost, kdyby v ní rozmařilí Řekové zůstali a Slováci, kteří jim na jejich dluhy odmítli půjčit, by museli z kola ven…

Autorka je redaktorka ČRo Rádia Česko

autor: mba
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.