Marek Hudema: Zajímavé i hrozivé zprávy z Pákistánu

21. listopad 2018

Asia Bibiová byla už minulý měsíc zbavena obvinění z rouhání proti islámu. Stále ale není zcela volná. Nemůže odjet ze země, ačkoliv ji několik evropských zemí nabídlo útočiště.

Radikálové v Pákistánu jí přitom hrozí smrtí. Tahle zpráva nám říká několik zajímavých i hrozivých věcí o Pákistánu a také o Evropě.

Ondřej Neff: Podnět pro vládu

Asia Bibiová

Slovo solidarita se v souvislosti s naší zemí skloňuje v sedmi pádech. Že prý jsme solidární málo nebo dokonce vůbec ne, a jiní zase, že dost a možná až moc.

Dobrou zprávou je, že v Pákistánu stále funguje právo a britská tradice nezávislého soudnictví. Pákistánský nejvyšší soud v říjnu rozhodl, že důkazy proti Bibiové jsou nedostačující a že k přiznání k rouhání byla donucena pod hrozbou lynče shromážděným davem.

Trest smrti za urážku proroka Mohameda, ke kterému byla odsouzena v roce 2010, tak neplatí, a nejvyšší soud nařídil její propuštění.

Špatnou zprávou je, že 47 letá matka pěti dětí strávila před tím osm let čekáním na trest smrti. Na základě svědectví svých sousedek, se kterými se pohádala ve frontě u obecní studny. A že v Pákistánu stále existuje nenávist vůči náboženským menšinám.

Postoj k islámskému radikalismu

Islámští radikálové navíc hrozí smrtí i těm muslimům, kteří se křesťanů a vůbec nemuslimů zastávají. Jak napsal pákistánský spisovatel Mohamed Haníf, dokonce i pákistánští středostavovští liberálové tvrdí, že je třeba, aby se člověk choval jako správný muslim: nezastával se menšin a nekritizoval radikální muslimské kazatele požadující pro skutečné i domnělé rouhače trest smrti.

Dokáže kriketová legenda Imran Chán v roli premiéra vybudovat nový Pákistán?

Pákistánský politik Imran Chán

V Indii je už čtyři roky premiérem Naréndra Módí. Jak poznamenává ve svém komentáři pro stránky agentury Bloomberg indický novinář a spisovatel Pankádž Mišra, Módího vlády se báli všichni ti, kdo znali jeho přesvědčení o nadřazenosti hindského obyvatelstva a věděli, jak křehká je indická ekonomika.

A aby to bylo ještě horší, tohle stanovisko zastává i pákistánská vláda a také tamní mocná armáda nechce proti islamistům zasáhnout. Když radikálové z islamistické strany Tehríke Labajk protestovali proti propuštění Bibiové, pákistánská vláda se s nimi dohodla, že Bibiové nedovolí odjet ze země a naopak umožní obnovení jejího procesu.

Přesto, že právě tihle radikálové hrozí Bibiové smrtí. A hrozí smrtí i soudcům nejvyššího soudu. Stát proti tomu nic nedělá. Přitom v jiných případech padají za urážku soudu a soudců v Pákistánu slušné tresty. Několik politiků se například kvůli zpochybňování soudních rozhodnutí nemohlo zúčastnit letošních parlamentních voleb.

Pákistán kapituloval před radikály a je zřejmé, že pákistánská společnost i vláda začínají brát radikální islamistické postoje jako normální a přijatelné. Pákistán jako stát byl sice vybudován na náboženských základech, ale islám sloužil spíše politickým cílům.

Pákistánská křesťanka Ásia Bibi dostala šanci uniknout trestu smrti

03438255.jpeg

Pákistánská křesťanská matka pěti dětí Ásia Bibi zatím nebude popravena.

Stačí si připomenout zakladatele Pákistánu, Muhammada Alího Džináha. Ten sice formálně vzýval muslimský nacionalismus, ale spíše než v mešitě ho bylo možné zahlédnout u lahve dobrého alkoholu. Dnes se zdá, že v Pákistánu stát a politici naopak začínají sloužit náboženským radikálům.

Evropa to převážně jen sleduje z povzdálí. I když v sousedním Afghánistánu bojují evropští vojáci s islamistickými radikály, kteří mají často základny právě v Pákistánu.

Někteří evropští politici alespoň tlačí na propuštění Bibiové a několik zemí jí nabídlo azyl. Například Itálie, Francie nebo Španělsko. Jiné země prý však ještě váhají a ukazují tím, jak je Evropa v postoji k islámskému radikalismu rozdělená.

Váhá například Velká Británie, kterou požádal o pomoc manžel Bibiové. Podle britského deníku The Telegraph proto, že se Londýn obává případných nepokojů mezi vlastní muslimskou menšinou. I v Evropě tak dochází k prvním ústupkům pákistánským islamistickým radikálům.

autor: Marek Hudema
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.