Pákistánská křesťanka Ásia Bibi dostala šanci uniknout trestu smrti

27. červenec 2015

Pákistánská křesťanská matka pěti dětí Ásia Bibi zatím nebude popravena.

Nejvyšší soud pozastavil výkon trestu po odvolání jejích obhájců a nařídil nový proces, informuje americký deník Christian Post. Ásia Bibi byla odsouzena k trestu smrti za údajné rouhačství a ve vězení je už šest let.

Nejvyšší trest padl poprvé už v prosinci 2010 za údajnou urážku islámské víry. Obvinila ji z ní skupina muslimských žen, podle kterých se Ásia Bibi napila vody z téže studny, z které pijí i ony.

Podle jedné z nich jim při tom řekla: „Za mě zemřel Kristus, co udělal Mohamed pro vás?“ Takový výrok je v Pákistánu považován za rouhání.

Letos v červenci dostala padesátiletá odsouzená možnost se odvolat, což je její poslední šance, jak uniknout smrti. Kontroverzní pákistánský zákon o rouhačství je zneužíván proti náboženským menšinám, zejména křesťanům.

Čtěte také

Po mezinárodní kritice byly sice navrženy změny, ale realizována zatím nebyla ani jediná. Předseda Společnosti britsko-pákistánských křesťanů Wilson Chowdhry deníku řekl, že kdyby byly změny přijaty, bylo by obvinění z rouhačství obtížnější a soud by byl nucen prokázat, že rouhání bylo záměrné na bázi „mens rea“, tedy „zlého úmyslu“.

Chowdhry však také upozornil, že v případech údajného rouhačství nese svůj podíl viny i místní policie, která se dopouští mimosoudních poprav anebo dovoluje rozzuřenému davu podněcovanému imámy zabít obviněného bez řádného soudu.

Navrhované změny zákona podle něj proto nebudou mít žádný dopad. Ásia Bibi trpí ve věznici řadou zdravotních problémů, včetně střevního krvácení, uvedla její rodina.

Chowdhry její případ označil za „justiční paskvil“ a zdůraznil, že by měl Západ zvážit zastavení finanční pomoci Pákistánu, dokud země neprovede reformy. Jen Spojené státy mu každoročně posílají miliony dolarů zahraniční pomoci, připomíná Christian Post.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio