Marek Hudema: Turci jako další uprchlická vlna do Evropy?

29. leden 2019

Turecko se stává zdrojem nových uprchlíků směřující do Evropské unie. Nejde o tolik obávanou vlnu Syřanů či dalším běženců, kteří se usadili v Turecku a posunují se dále do Evropy.

Tentokrát jde přímo o turecké občany. Podle statistik loni vzrostl oproti roku 2017 téměř na dvojnásobek počet lidí, kteří opustili zemi.

Jaký svět představuje Turecko 95 let od vzniku svého moderního státu?

Interirér Modré mešity v Istanbulu

V roce 1923 se Turecku ozbrojeným odporem proti Evropanům, vyčerpaným první světovou válkou, podařilo částečně přepsat mapu Středního východu. Vznikla multikulturní, multietnická a multikonfesionální Turecká republika. Založení republiky si Turecko připomíná den po oslavách výročí vzniku Československa. V programových řadách Esej, Vizitka a Povídka se připojuje i Vltava.

Evropský statistický úřad Eurostat pak uvedl, že za první tři čtvrtletí minulého roku požádalo o azyl v Evropské unii téměř 16 tisíc Turků. Přitom o rok dříve to bylo za celý rok jen necelých 14 tisíc. Další se usazují v Evropě, aniž by ztratili své občanství, či se dostali do statistik emigrantů.

Turci se snaží dostat ze země minimálně ze dvou důvodů. Za prvé kvůli tomu, že v Turecku jsou oklešťovány svobody tamních občanů, mizí svobodná diskuse i nezávislý tisk, a jsou pronásledováni domnělí i skuteční odpůrci tamního režimu.

Situace se v Turecku začala zhoršovat po neúspěšném vojenském puči v roce 2016. Prezident Recept Tayyip Erdogan obvinil z jeho zorganizování příznivce muslimského klerika Fethulaha Gülena.

Odliv mladých a vzdělaných Turků

Jeho stoupence označil za teroristy a nálepka teroristy se začala dávat i dalším lidem, kteří režim kritizovali, či jen byli někomu nepohodlní. Na delší či kratší dobu bylo zadrženo přes 200 tisíc lidí, 80 tisíc Turků skončilo ve vězení, 150 tisíc přišlo o práci.

Jan Fingerland: Arabští disidenti milují Turecko

Kdyby se saúdským úřadům podařilo vraždu Džamála Chášakdžího v Istanbulu ututlat, snadno by mohli pokračovat

Kdyby se saúdským úřadům podařilo vraždu Džamála Chášakdžího v Istanbulu ututlat, snadno by mohli pokračovat. Turecko je totiž arabských disidentů plné.

Stát navíc začal znárodňovat některé firmy a zabírat majetek údajných teroristů. Podezřelými jsou i lidé se styky na Západě. Tahle čistka stále pokračuje a pochopitelně vede k odchodu mnoha lidí a k převodům majetku do zahraničí.

Druhým důvodem pro odchod jsou ekonomické problémy. Erdoganova vláda se neustále snažila povzbudit ekonomiku a prezident otevřeně pohrdá i základními ekonomickými poučkami. Výsledkem jsou hospodářské potíže. Zejména propad hodnoty turecké měny, s tím spojené zdražení dováženého zboží a pokles kupní síly.

Erdogan se z tohoto vývoje snaží obvinit síly – zejména ty zahraniční – , které prý nepřejí Turecku jeho úspěch. Ale na část hlavně vzdělanějších Turků tahle argumentace nefunguje, a tak raději hledají štěstí v zahraničí.

Luboš Palata: Špatně v Turecku je špatně pro celou Evropu

Turecká lira zaznamenává výrazný pokles

Z toho, že si možná na dovolené na konci srpna koupí v Turecku levněji tamní pivo Efes, nebo ušetří na koupi kožené tašky, či bundy, by nikdo z Čechů neměl mít žádnou velkou radost.

Výsledkem je odliv zejména mladých a vzdělaných lidí. A také značné části těch bohatých, kteří se bojí o svůj majetek. Na jednu stranu by se z toho Evropa mohla radovat. Nejde o chudé nevzdělané uprchlíky, ale lidi, kteří snadno najdou v unii práci. Navíc lidi zvyklé na životní styl podobný tomu evropskému.

Jenže takový odliv mozků z Turecka nevěstí nakonec pro Evropu nic dobrého. Turecku může způsobit další ekonomické potíže, ubude demokratů a nakonec bude mít Evropa na svých hranicích chudý polodiktátorský režim, ze kterého pak budou prchat i ti méně vzdělaní.

Unie by proto měla tlačit na Turecko, aby si dalo do pořádku svoji demokracii i své hospodářství. Jinak nás takový příliv chytrých mozků nakonec přijde velmi draho.

autor: Marek Hudema
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.