Marek Hudema: Indové jsou ve všem nejlepší

25. leden 2019

Indie pod vládou tamních hinduistických nacionalistů začíná v některých ohledech připomínat sovětské Rusko.

Na prestižním vědeckém kongresu tam nedávno zaznělo, že Isaac Newton a Albert Einstein neměli se svými teoriemi pravdu.

Jan Fingerland: Kdo nenávidí dcery Indie?

Indické ženy na ulicích

Indie je nejlidnatější demokracie, její ekonomika rychle roste a země se pyšní prastarou kulturou. Přesto největší pozornost Indie přivolává svým postojem vůči ženám.

Teorii gravitace a gravitačních vln je třeba nahradit teorií založenou na vlnách pojmenovaných Módího vlny - po indickém nacionalistickém premiérovi Nárendrovi Módím. Navíc staří Indové prý už dávno vynalezli využití zárodečných buněk, letadla i naváděné raketové střely, a na to je třeba navázat.

Připomíná to zkazky o tom, že Sověti umí vše líp a Rusové vynalezli téměř všechno. Za Stalina se v Sovětském svazu tvrdilo, že ruský rolník vynalezl letadlo, ruský šlechtic ponorku a další Rus auto a kombajn. Dnes se tomu smějeme.

V Indii se ale objevují podobné věci nyní a berou je tam vážně. Šéf indického vědeckého kongresu sice prohlásil, že většina vědců s popíráním Einsteinových teorií a tvrzením, že Indové ve starověku využívali zárodečné buňky, nesouhlasí, ale přesto mají tato tvrzení podporu z nejvyšších politických míst.

Mix nacionalismu a pseudovědy

O starověkém využití zárodečných buněk se kdysi zmínil premiér Módí. Navíc tvrdil, že existence sloního boha Ganéši potvrzuje úspěchy starověkých Indů v plastické chirurgii. Lékaři prý Ganéšovi přišili sloní hlavu na lidské tělo.

My žijeme hodně odděleně, oni jsou víc spolu. Indie všemi smysly, posvátná i nebezpečná

Indie všemi smysly, posvátná i nebezpečná

Ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové je dnes hostem trutnovská malířka Iva Nevečeřalová, která kromě malování taky velmi ráda cestuje. Povídat si tedy budeme o dech beroucích zážitcích a rozšiřování duchovních obzorů. 

Módímu zdatně sekunduje třeba jeho ministr pro lidské zdroje Satja Pal Singh, podle kterého Indové vynalezli letadla. Po Indii se teď šíří zprávy o tom, že se vědci mýlí, pravdu mají staré eposy a hinduističtí Indové jsou ve všem nejlepší. Na skutečné indické objevy se přitom zapomíná, přednost mají ty vymyšlené.  

Účel těchto výmyslů je podobný, jako byl kdysi v sovětském Rusku. Posílit národní sebevědomí a ukázat, že hinduističtí Indové nikdy nezaostávali za Západem, jsou originální a ostatním nadřazení.

Vznikl toxický mix nacionalismu a pseudovědy, proti kterému je těžké bojovat, tvrdí část indických vědců. Stát vedený nacionalisty podporuje i pseudovědecké tradice, například využití tradiční indické medicíny. Tu staví na roveň té vědecké. Jeho tolerance či podpora nacionalistické pseudovědy je zároveň namířena proti příslušníkům nehinduistických menšin.

Indie: těžko uvěřitelná země

Taj-mahal

Obrovská, přelidněná a velmi kontrastní. Taková je Indie. Země, kam se kovaní dobrodruzi vydávají na zkušenou. Pokud se o Indii chcete dozvědět víc, dnes máte možnost v Hlavní budově Městské knihovny od 17:00 hodin. Proběhne tu přednáška Indie: těžko uvěřitelná země.

Vymyšlené či zveličené úspěchy ve starověké vědě mají podle radikálních nacionalistů doložit, že hinduisté měli vždy vyšší kulturu než ostatní. A tím naznačit, že ostatní by se této kultuře měli přizpůsobit nebo odejít. V historické vědě se pak přímo snaží dokázat, že současní hinduističtí Indové jsou potomky úplně původních Indů a všichni ostatní jsou jen přistěhovalci nebo odrodilci.

Indický premiér Nárendra Módí nechává podobné myšlenky bujet. I když sám vystupuje spíše jako umírněný nacionalista. Zřejmě sází na to, že mu to pomůže u voličů. A to i v letošních parlamentních volbách plánovaných na jaro.

Zároveň mu to ale zkomplikuje vládu nad Indií. Jak upozorňují indičtí vědci, výsledkem je oslabení podpory skutečné vědy, a tím i nebezpečí technického zaostávání. Nehledě na to, že to může vyvolat nebezpečné napětí mezi indickými národnostmi a vyznavači různých náboženství.

autor: Marek Hudema
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.