Manželství přináší do společnosti nový život, to homosexuální páry nedokáží, říká lidovecký poslanec

13. listopad 2018

Mají mít stejnopohlavní páry právo uzavírat manželství? Umožnit to má návrh poslankyně Radky Maxové (ANO), který je na programu nadcházející schůze Sněmovny. Je česká společnost připravena na manželství pro všechny, nebo je třeba hájit tradiční rodinu?

Manželství gayů a leseb není o toleranci, ale je expanzí do veřejného prostoru, tvrdí Roman Joch

Stejnopohlavní svazek - manželství homosexuálů

Letošní festival Prague Pride vyvrcholí 11. srpna karnevalovým průvodem z centra Prahy směrem na Letnou. Festival každoročně vzbuzuje vášně, proti němu protestují například zastánci modelu tzv. tradiční rodiny. Potřebuje česká společnost Prague Pride?

„Není to debata o právech menšin. Tak jako se nedomníváme, že máme právo mít děti, tak stejně tak neexistuje právo na manželství. To je označení pro exkluzivní vztah muže a ženy. Zároveň ale máme respekt ke všem typům soužití,“ zdůrazňuje poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL).

Jednou z funkcí manželství podle něj je přinášet do společnosti nový život, což homosexuální páry nedokáží. „Nikdy nebudou rodiče oba. V lesbickém páru chybí otec, v mužském páru chybí matka. Nejsou to děti toho páru,“ podotýká.

V dnešní turbulentní době, kdy se setkáváme s všudypřítomnými snahami o relativizaci a bourání vzorů, je o to více aktuální hájit manželství jako svazek muže a ženy.
Marek Výborný

Výborný se nebrání diskuzi například o možnosti společného jmění osob žijících v registrovaných partnerstvích nebo přiznání vdoveckých důchodů. Připouští také, že i stejnopohlavní páry dnes vychovávají děti, společně ale nikdy nemohou být jejich rodiči, které má každé dítě právo znát.

„Dostáváme se na tenký led. Například s tématem náhradního mateřství jsou spojeny ožehavé bioetické otázky. Ocitáme se na hraně toho, že se dítě stává jakýmsi plodem sociálního inženýrství, kdy si to dítě budeme objednávat v katalogu. To se už v některých západních zemích děje,“ tvrdí Výborný.

Nikomu neublíží, někomu pomůže

Nechceme být „jinou“ kategorií. Homosexuální manželství nikomu neublíží, naopak, říká Horáková z iniciativy Jsme fér

Gayové s adoptovaným dítětem - homosexuální adopce - stejnopohlavní rodina

Vláda na zasedání v pátek 22. června podpořila snahy zpřístupnit manželství párům stejného pohlaví. Návrh patřičné změny občanského zákoníku, který podalo 46 poslanců různých stran vedených Radkou Maxovou (ANO), teď putuje do Sněmovny. Bitva začíná...

Naopak podle poslankyně Moniky Červíčkové (ANO) je manželství svazkem dvou lidí založeným na lásce, porozumění a společné odpovědnosti, což naplňují heterosexuální i homosexuální páry. „Jsem velmi tradiční člověk, ale vnímám, že tu máme druhou kategorii občanů, které mají stejné povinnosti, a ráda bych, aby měli i stejná práva,“ dodává.

Červíčková odmítá Výborného argument, že manželství přináší do společnosti nový život: „A co budeme dělat s bezdětnými manželstvími? Musí se rozvést, nebo jim manželství zrušíme? Já jsem jedna z nich, zřejmě také nenaplňuji tu hodnotu z pohledu mého kolegy.“

Svazek homosexuálů nikomu z nás heterosexuálů neublíží. A máme tu poměrně velkou skupinu obyvatel, které může pomoci.
Monika Červíčková

„Nechci se dožít chvíle, kdy budeme k uzavření manželství potřebovat potvrzení, že jsme schopni přivést na svět děti. Nemůžeme zavírat oči před tím, že existují duhové rodiny, ve kterých vychovávají například děti z předchozích svazků. Svět není černobílý a řada z nás žije život, který si ani nedokázali představit,“ podotýká poslankyně.

Společnost je podle Červíčkové na stejnopohlavní manželství připravena. Většina západoevropských států ho už zavedla, včetně například katolického Španělska, a Česko by se v tomto ohledu mohlo stát lídrem postkomunistických zemí.

autoři: Veronika Sedláčková , ert
Spustit audio

Související