Malé dárky, velká radost. Olomoucká arcidiecézní charita pomáhá chudým dětem na Ukrajině už jedenáct let

22. leden 2018

Třináctiletý Maksym žije v Kolomyi na západní Ukrajině. Osmatřicetiletá Petra Moudrá v Olomouci. Ti dva se nikdy nepotkali. Mezi nimi přesto existuje vztah. Paní Petra poslala Maksymovi zimní boty, oblečení i hračky. Dárky z Česka dostávají sirotci a chudé děti na Ukrajině prostřednictvím Arcidiecézní charity Olomouc už jedenáct let.

Obrovská krabice je plná věcí. Petra Moudrá vybírala hlavně prakticky. Nechybí teplá čepice a rukavice. Do výběru ale zasáhl i její osmiletý syn. Trval na tom, že musejí poslat taky nějakou hračku. Pro kluky na Ukrajině vybral speciální pistoli.

Do charitního projektu vánočních balíčků pro děti na Ukrajině se Petra Moudrá zapojila poprvé. Dárky posílá hned dvěma klukům. Maksymovi z města Kolomyja a Serhijovi v dětském domově v Bortnikách. „Musíme potěšit nějakou jinou dušičku, která toho pod stromeček tolik nedostane,“ říká.

Dvě velké kartonové krabice od paní Petry vypravila Arcidiecézní charita Olomouc spolu s dalšími 340 dárky na Ukrajinu v první polovině prosince. Po kontrole na celnici už si je rozvážejí místní charity. Tak, aby balíčky byly připravené na Vánoce, které na Ukrajině slaví podle juliánského kalendáře na začátku ledna. Ty letošní míří na čtyři místa na západě. Ve městě Kolomyia si pro ně děti z chudých rodin přicházejí do sídla charity.

Kluci z neúplné rodiny

Vladyslav a Maksym rozbalují dárek od Petry Moudré

Předávání dárků je slavnostní událost. Letos se ho ujal ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt. Do rukou bere jednu zabalenou krabici po druhé a předává je dětem. Během hodiny rozdá 79 balíků. Dárek od Petry Moudré přebírá střapatý hubený kluk v bílé košili s modrou výšivkou od krku až k pasu. Po chvíli Keprt zpozoruje, že chlapec si pro balík přichází znovu.

Ukazuje se, že kluci jsou dvojčata. Třináctiletí Maksym a Vladyslav dostávají dárky z Česka poprvé. Oba milují fotbal. Na otázku, co by si ve velkých balících přáli najít, odpovídají stejně – určitě to bude něco hezkého a budou mít radost ze všeho, co tam bude.

Maksym si s rozzářenýma očima prohlíží pastelky, sešity, zubní kartáčky, mikinu a nové zimní boty. Vlad se při rozbalování svého dárku taky usmívá. Jak jinak, když uvnitř nachází fotbalový míč a dres. Od šéfky centra pro práci s dětmi a mládeží v kolomyiské charitě Natálie Hrehorčukové se dozvídáme, že se rodina dvojčat rozpadla a kluci žijí jen s matkou.

Šrámy z bojů

Max a Vlad navštěvují sportovní internátní školu, a tak se z šedesát kilometrů vzdáleného města vracejí domů jen na neděli a svátky. Z dárků jsou kluci nadšení. Největší radost ale mají z toho, že na ně někdo myslel.

Dostat dárky k příjemcům ale není vůbec jednoduché, jak říká Vasyl Vasyliv – Ukrajinec, který už 19 let žije na Olomoucku a dárky místní charity dříve ve své rodné zemi sám rozděloval. Arcidiecézní charita Olomouc už je sem totiž vozí 11 let. Vše se musí proclít a někdy je prý třeba přikročit i k úplatkům. Dárky jsou navíc hlavně symbolické – jejich účelem je povzbudit obdarované, ale z hlediska množství Ukrajinu nevytrhnou, zdůrazňuje Vasyliv.

Logo

Rodina Maksyma a Vladyslava se rozpadla, protože jejich otec bojuje na východní Ukrajině a matka ho kvůli stoupající agresivitě opustila. Podle Vasyliva to není výjimečný případ a většina vojáků, kteří se z bojů vrátí, má problém s posttraumatickým stresovým syndromem. Velký podíl na rozpadu rodin má ale hlavně to, že rodiny nežijí spolu – část Ukrajinců pracuje v zahraničí a posílá domů peníze.

Jak zvládá Ukrajina péči o potřebné? A kdy dožene Českou republiku, pokud vůbec? Poslechněte si celý pořad Zaostřeno.

autoři: mot , jpr
Spustit audio