Malá doba ledová pomohla polárním liškám

13. září 2012
Monitor

Polární lišky kdysi po boku mamutů přecházely po mořském ledu. Podobnou pouť ale podnikly i v době, kdy lidé bruslili po zamrzlé Temži.

Liška polární (Vulpes lagopus) obývá arktické oblasti Eurasie a Severní Ameriky. Najdeme ji také na Islandu, kde žije přibližně 10 000 jedinců. Na ostrov se polární lišky dostaly po mořském ledu dlouho předtím, než jej v 9. století kolonizovali lidé. Oteplení klimatu a roztátí ledu zdejší lišky zcela odřízlo od zbytku populace. Dalo se ale předpokládat, že tuto izolaci v 16. až 19. století přerušilo výrazné ochlazení klimatu označované jako Malá doba ledová. Mořský led expandoval, a Island se tak opět propojil s pevninou. Tuto teorii nyní zkoumal mezinárodní tým pod vedením vědců z Durhamské univerzity.

Vědci osekvenovali a porovnali mitochondriální DNA polárních lišek, které žily na Islandu v 9. až 12. století, s jejich současnými potomky. Zjistili tak, že lišky z doby před nástupem Malé doby ledové sdílely jediný haplotyp neboli „genetický podpis“. Naproti tomu u moderních lišek z Islandu se objevuje 5 různých haplotypů. Znamená to, že lišky využily příležitosti, kterou jim nabídla Malá doba ledová, a po mořském ledu přišla na Island nová vlna emigrantů z Ruska, Severní Ameriky a Grónska, která se zkřížila s původní populací. Zvýšila tak její genetickou diverzitu a částečně smazala rozdíly, které vznikly izolací ostrovní populace.

Zdroj: Proceedings of the Royal Society B

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.