Mahmúd Abbás ztrácí podporu Spojených států

26. říjen 2005

Minulý týden navštívil Spojené státy předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, který zde poprvé po odsunu Izraele z pásma Gazy jednal s americkým prezidentem Georgem Bushem. Palestinci s výsledky summitu oficiálně vyjádřili spokojenost.

Hlavním důvodem bylo prohlášení prezidenta Bushe, že Spojené státy nebudou aktivně vystupovat proti účasti kandidátů teroristické organizace Hamas v lednových parlamentních volbách, přestože dřív měly proti tomuto úmyslu předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse značné výhrady. Také Izrael se nechal slyšet, že proti účasti Hamasu nebude podnikat žádné kroky, a toto dvojí ujištění se Abbásovi zamlouvá. Další důvody k palestinské spokojenosti však už média neuvedla, a tak je zřejmé, že Abbás toho na summitu moc nedosáhl.

Neoficiální zdroje jsou v tomto ohledu jednoznačné - summit byl naprostým neúspěchem. Podle dobře informovaného izraelského serveru Debkafile, který cituje nejmenované vysoké představitele z Washingtonu, dal George Bush od palestinské samosprávy ruce pryč. Řekl sice Abbásovi, ať kandidáty Hamasu do voleb klidně pustí, ale že pokud to udělá, má přestat počítat s další pomocí Spojených států. Navíc mu dal údajně jasně najevo, že pokud teroristy neodzbrojí, má zapomenout na to, že by v dohledné době vznikl samostatný palestinský stát. Rozhodně nevznikne v době, kdy bude v úřadu on, prohlásil údajně Bush. Stát, který ovládají teroristé, nemůže očekávat, že bude považován za demokracii. Pokud Palestinci nezlikvidují terorismus ve svých řadách a neukážou, že umí žít v míru s Izraelem, nemohou počítat s americkou podporou. Bush prý Abbáse v podstatě nepustil ke slovu a k jeho přednesenému seznamu požadavků na Izrael, které mu měl Bílý dům pomoci prosadit, jen poznamenal, že je s nimi obeznámen a jejich projednávání ponechává na svých poradcích.

Pokud jde o mezinárodní mírový plán zvaný cestovní mapa, Američané na jeho dalším pokračování netrvají, dokud nebudou odzbrojeni palestinští teroristé. Izraelský server Ha-arec cituje nejmenovaného amerického představitele, podle kterého příští kroky cestovní mapy očekávané od obou stran nemají stejnou váhu - palestinské odzbrojení teroristů je zkrátka důležitější než to, aby Izrael zmrazil další výstavbu židovských osad na Západním břehu Jordánu a zrušil nezákonná stanoviště.

Pravda je, že situace ve vyklizeném pásmu Gazy a na Západním břehu je zoufalá a stejně to pociťují i samotní Palestinci. Ti tvrdí, že Mahmúd Abbás "tančí s vlky" a přirovnávají místní anarchii a nezákonnost k poměrům v Somálsku. Bouří se i členové vládní strany Fatah, kteří v posledních dnech hromadně opouštějí stranu těsně před primárkami, které mají vybrat kandidáty do lednových voleb. Své členství tak ukončilo okolo 250 mladších příslušníků reformátorského křídla. Někteří palestinští politologové se utěšují tvrzením, že Abbás si na slabého vládce jen hraje a předstírá, že nemá dost možností vymýtit terorismus, aby si na mezinárodním společenství vydobyl větší toleranci, získal víc ústupků od Izraele a mohl plnit méně jeho požadavků. Summit s Georgem Bushem však ukázal, že v případě Spojených států tato Abbásova strategie - pokud opravdu existuje - přestává fungovat. U Izraele nefungovala nikdy a na palestinských územích je jejím výsledkem víc zabitých Palestinců při vnitřních bojích než při izraelských vojenských zásazích.

Izrael po nepřestávajícím ostřelování svých měst palestinskými raketami a vraždě tří Izraelců před týdnem nekompromisně pokračuje v zátahu na teroristy na Západním břehu a nejnověji i v pásmu Gazy. Vojáci už zadrželi více než 700 Palestinců, většinou příslušníků Hamasu a Islámského džihádu, a zlikvidovali několik hledaných vůdců.

Nedostatek hmatatelných výsledků palestinsko-amerického summitu vedl k nečekanému nedělnímu oznámení palestinské vlády, že v nejbližších týdnech zahájí odzbrojení jedné z hlavních teroristických skupin, Brigád mučedníků od Al-Aksá, která je ozbrojeným křídlem vládní strany Fatah. Samospráva chce zase jednou předělat teroristy na strážce pořádku a začlenit je do svých bezpečnostních složek. Vůdci Mučedníků od Al-Aksá to však okamžitě odmítli.

Podle analytiků je nyní Abbásova pozice v čele samosprávy bez americké podpory vážně oslabena. Se stále klesající oblibou mezi palestinskými představiteli, poslanci i prostými občany se zdá, že setrvání Abbáse ve funkci si přeje jedině Hamas, který si za jeho vlády dělá, co chce. O jeho místo má zájem jednak radikální předseda ústředního výboru Fatahu Farúk Kaddúmí, který sídlí v Tunisku, jednak ambiciózní ministr pro občanské záležitosti Muhammad Dahlan, kdysi Abbásův oblíbenec a spojenec, který má však dnes na současnou situaci zcela jiný názor než Abbás.

autor: gzb
Spustit audio