Mafie v akci

21. únor 2008

Není to tak dávno, co jsme mohli sledovat v české televizi záběry z ulic Neapole, zahlcené odpadky až do výšky oken. Už je nevídáme. Uklidil je někdo? I kdyby tomu tak bylo, problém Neapole by nezmizel. Jen by se, jako už tolikrát v posledních desetiletích, skryl na čas pod povrch.

0:00
/
0:00

S Českou republikou to má společného víc, než bychom si na první pohled dovedli představit. Na jaře by tady měla vyjít kniha neapolského novináře Roberta Saviana o zločinecké organizaci Camorra, který se od jejího zveřejnění musí skrývat: odhalil v ní totiž nejen mafiánské praktiky tohoto neapolského protějšku pověstné sicilské mafie, která je činná mimo jiné na neapolské periferii Secondigliano, nýbrž zveřejnil i souvislosti a konkrétní jména. Až tady jeho kniha, která je mezitím světovým bestsellerem, konečně vyjde, budou si čtenáři moci přečíst o jednom z členů Camorry, Pietru Licciardim, následující pasáž- cituji:

"Po pádu berlínské zdi přesunul Pietro Licciardi své legální a ilegální investice do Prahy a do Brna. Česká republika se ocitla zcela v područí Secondigliánů, kteří i tady nastoupili z periferie, a sice k ovládnutí trhů v Německu. Pietro Licciardi se choval jako manažér a jemu podřízení podnikatelé mu říkali "římský imperátor", protože vystupoval tak arogantně, jako by byl celý svět jen zázemím Secondigliana. Měl obchod s oděvním zbožím v Číně a otevřel si pobočku na Taiwanu. V roce 1999 byl v Praze zatčen. Uchyloval se běžně k násilí a obžaloba mu kladla za vinu, že si v roce 1998 objednal bombový atentát v neapolské čtvrti Sanita. Pomocí bomby v automobilu měli být potrestáni nejen prominenti nepřátelského klanu, nýbrž i celá čtvrť. Při explozi svištěly vzduchem kusy plechu a skla jako projektily a celkem bylo zraněno 13 lidí. Pietro Licciardi byl však nakonec osvobozen pro nedostatek důkazů". Tolik citát. Dodejme, že podle Savianovy knihy je Pietro Licciardi stejně jako jeho sestra Maria mezitím opět za mřížemi a klan, který si svého času vybudoval podle Savianova svědectví tak silnou základnu v Česku, řídí teď z ilegality jeho bratr Vincenzo.

Italská Camorra začínala v Neapoli pašováním cigaret, jak to známe z neorealistických poválečných filmů, ale dnes obchoduje hlavně s drogami a se zbraněmi a své peníze pere například ve stavebnictví. Tam vítězí bezkonkurenčně například v soutěžích o veřejné zakázky, protože je tak levně nikdo nemůže nabídnout.

Je dobré mít toto na paměti, když občas vyplavou na povrch podivné vztahy mezi českými politiky a podsvětím. Svědčí totiž o tom, že mafiózní poměry nejsou jen italskou výsadou. I u nás jsme přece v jisté chvíli viděli na televizních obrazovkách polorozpadlé stodoly a kravíny, po střechu nacpané nelegálně dovezených zahraničním odpadem. Co o jeho původu česká policie vyzkoumala, ale nevíme pořádně dodnes. Zrovna tak jsme se spokojili se sdělením, že odsouzený podnikatel Luboš Sotona, někdejší klíčový svědek v kauze Lízner, před třemi lety uprchl a je na něj vydán zatykač. Jenže Sotona toho hodně věděl také o nelegálních obchodech se zbraněmi a byl ochoten mluvit. Že je na útěku, o tom pochybují - i když jen neoficiálně - sami policisté. Také mafie z bývalého Sovětského svazu patří od listopadu 89 neodmyslitelně ke zdejšímu kriminálně-podnikatelskému folklóru. Jen na nějakého českého Roberta Saviana čekáme zatím marně.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.