Maďarské ano Evropě

14. duben 2003

Po Maltě a Slovinsku je i výsledek třetího referenda o vstupu do Evropské unie kladný. O tomto víkendu řeklo své ano Evropě přes tři milióny Maďarů, proti jich bylo pouze patnáct procent. Volební účast Maďarů ovšem nebyla ani poloviční a zklamaní politici hledali vysvětlení.

Vláda činí odpovědnou opozici, která výhody vstupu Maďarska do EU příliš často podmiňovala různými ale, zatímco opozice je přesvědčena, že důvodem nízké účasti byla slabá a formální vládní kampaň. Politologové pak soudí, že podle většiny občanů bylo rozhodnuto předem, a tak zvolili jiný víkendový program.

Lze očekávat, že naše referendum bude tomuto maďarskému podobné výsledkem i účastí a že si vyslechneme stejná vysvětlení. Naši politici pak mohou podle maďarské inspirace říct to, co maďarský prezident, že "politická elita nyní (rozuměj po referendu) musí reálně vysvětlit obyvatelstvu, co se pro něho členstvím v EU změní." Pro politiky, kteří u nás zdůrazňují vlastenectví, budiž příkladem bývalý maďarský premiér Viktor Orbán, který včera zdůraznil, že "maďarští politici sice zasednou v různých frakcích Evropského parlamentu, budou mezi sebou vést diskuse, ale nikdy nesmí zapomenout, že jejich povinností je hájit především maďarské národní zájmy". Konec citátu.

Maďaři také o víkendu hovořili o zrodu nové "Evropské maďarské republiky" anebo o Evropě jako šanci, které je třeba využít. Také se u nás po referendu může opisovat od maďarského premiéra, který prohlásil: "Věříme Evropě, máme jí co nabídnout a něco od ní také očekáváme." A konečně - i nám jistě Romano Prodi vzkáže z Bruselu, že nikdy nepochyboval, že naše místo je v Evropě. Zbývá drobnost, totiž odhlasovat, že o tom nepochybujeme ani my.

autor: iho
Spustit audio