Má ještě smysl angažmá českých a spojeneckých vojáků v Afghánistánu?

14. červenec 2014
Radiofórum

Při útoku sebevražedného atentátníka u základny Bagrám v Afghánistánu zahynuli 8. července čtyři čeští vojáci. 14. července dopoledne pak zemřel další český voják, který byl zraněn. Celkem výbuch zabil 16 lidí, včetně dětí.

Podle všeho jsou přitom vztahy mezi českými vojáky a místními obyvateli na velmi dobré úrovni.

Odborníci mluví o tom, že teroristé využívají chudoby a negramotnosti Afghánců, aby je přiměli připojit se k Talibanu. Na sklonku roku 2014 skončí mise NATO a spojenci ze země stáhnou prakticky všechny své síly.

Následovat má nová nebojová mise zaměřená na výcvik a pomoc Afgháncům.

Jaká je bezpečnostní situace v Afghánistánu? Zhoršuje se v posledních letech?

Pomohly zahraniční mise podle vás vybudovat a zajistit v zemi infrastrukturu potřebnou k bezpečnějšímu životu? Zklamaly mezinárodní snahy o demokratizaci země?

Hostem Zuzany Rejchové byl Slavomír Horák, vědecký pracovník Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy se zaměřením na Střední Asii.

autor: Susana
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.