Lukáš Jelínek: Snazší oddlužení čeká na verdikt senátorů

17. prosinec 2018

Dluhy se mají platit a na dlužníky má být přísnost. S těmito tezemi se teď budou muset po poslancích vypořádat i senátoři.

Horní parlamentní komora totiž projedná vládní návrh zákona umožňujícího lidem oddlužení, vyšperkovaný sněmovní lidovou tvořivostí.

Apolena Rychlíková: Náprava exekučních nespravedlností musí znamenat odmítnutí příběhu o vině a trestu

Exekuce

Agentura Median ve spolupráci s Danielem Prokopem a Michalem Kuncem zpracovala pro deník A2larm výzkum, který se věnuje otázkám exekucí.

Poněvadž pravice je v Senátu silnější než ve Sněmovně, bude si jím norma klestit cestu obtížněji. Přesto by i jeho osazenstvo mohlo slyšet na miliardy, jež stát získá tím, že odvalí balvan z jedinců, kteří ztratili kvůli minulým chybám vůli být ekonomicky aktivní a často i chuť do samotného života.

Osoba zatížená exekucí je motivována pohybovat se v šedé ekonomice: pracovat za peníze vyplácené na ruku a pobírat sociální dávky. Z řádného účtu by se koruny přelévaly leda k věřitelům. A protože s kapitány šedé ekonomiky stát dosud zatočit nedokáže, je rozumné jim vyrvat ze spárů užitečné pěšáky.

Už je též prokázáno, že lidem v exekuci se častěji rozpadají manželství, stávají se závislými na alkoholu či hrách, jejich dětem se zhoršuje školní prospěch. I na to všechno doplácí celá společnost. Oddlužení se nakonec jeví jako výnosnější cesta, zvlášť u těch, co by nikdy nedokázali své dluhy vyrovnat.

Zákon učinit spravedlivějším

Říká se, že kdo nemá na splácení, nemá si půjčovat. Vykládejme to ale lidem s minimální finanční gramotností, nezřídka seniorům navyklým na předlistopadové hospodářství, nebo teenagerům, kteří jsou s to utrácet peníze za hlouposti, aby pak v MHD jezdili načerno.

Jan Vávra: Koho volí exekuce?

Exekuce - exekutoři - Exekutorská komora ČR

Politici tradičních stran pořád nedokáží pochopit, proč lidé volí populistické spasitele jako je Babiš, Okamura nebo prezident Zeman.

Chvíli potrvá, než se správně nastaví vzdělávací systém, aby dokázal přetlumočit vzkaz, že dluhy za telefon nebo za nájemné se dají sotvakdy bez rizika pokrýt spotřebitelským úvěrem. Krátkodobé spotřebitelské půjčky navíc stojí podle výzkumu agentury Median jen za lehce nadpolovičním množstvím exekucí.

Těm čelí skoro každý desátý obyvatel České republiky. Většina z nich má rodinu – partnera či partnerku, děti nebo rodiče. Z toho vyplývá, že každého třetího z nás se tíha exekucí nějak, byť zprostředkovaně dotkne.

Sociologové už také zjistili, jakým jsou zadlužení rizikem pro politický systém. Dvojnásob ti, kteří se zapletli s lichváři, stali se terčem zdivočelých exekutorů, nebo mají špatné zkušenosti s justicí.

Jiří Berounský: Proč tolik občanů ČR postihly exekuce?

exekuce

Nemluvme o dluzích jako takových a jejich majitelích. Řekněme si něco o zákonech a jejich vývoji, které tomuto neblahému společenskému jevu vládly, tak jak o nich referuje ve svém článku Respekt.

Většina těch, co se museli potýkat v posledních letech s exekucemi, zastává názor zhuštěný do věty: „Pro lidi, jako jsem já, je jedno, zda máme demokratický nebo nedemokratický režim.“ Nevěří vládě, soudům ani Evropské unii. Lehce naletí hochštaplerům z řad populistů a extremistů. S těmito spoluobčany je důležité zacházet citlivě, ne jim uštědřovat jednu ránu za druhou.

Tvrdou rukou řeší problémy s dlužníky na Balkáně. Západ postupuje liberálněji. Jsou země, kde se lze oddlužit i za rok, jinde to trvá do pěti let. Insolvenční správci jsou v Německu či Rakousku placeni podstatně hůř než u nás. A tak dále a tak podobně.

Česká vláda se také konečně rozhoupala. Oddlužení se dá dosáhnout po pěti letech, pokud ve finále splatíte aspoň 30 procent dluhu. Jak ale spolu s některými neziskovkami upozornil sociálně demokratický senátor Jiří Dienstbier, poslanci umístili do zákona několik nášlapných min.

Lukáš Jelínek

Jednak jsou podmínky pro oddlužení zbytečně komplikované a matoucí. Mohou dlužníky i odrazovat. Přitom nad celým procesem bude stejně dohlížet soud, který může oddlužení kdykoli během oněch pěti let stopnout. Poslanci rovněž zhoršili dostupnost oddlužení pro nejnižší příjmové skupiny včetně starobních důchodců a invalidních osob.

Ideální by proto bylo, kdyby se senátoři pokusili zákon vyčistit a učinit spravedlivějším. Jenže při poměrech v Senátu bude úspěch, když jím vůbec projde.

Spustit audio

Související