Lukáš Jelínek: Obchodníci s mocí

7. únor 2019

Až opět někdy povedeme vášnivou debatu o zhoubnosti komunistické ideologie, připomeňme si návštěvu, kterou v první únorovou středu vykonal na Pražském hradě předseda Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěch Filip.

Byl by vedle jak ta jedle, kdo by si myslel, že si šéf KSČM šel prezidentu Zemanovi stěžovat na chování premiéra Babiše, který soustavně bagatelizuje střet zájmů vycházející z propojení jeho politické, ekonomické a mediální moci.

Vojtěch Filip o Huawei: Čeští úředníci se v konkurenčním boji přiklonili na jednu stranu

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Nesmysl, který vypustili naši úředníci. Tak reaguje předseda KSČM Vojtěch Filip na tvrzení Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost, že technologie dodávaná čínskou firmou Huawei představuje bezpečnostní hrozbu.

Tématem schůzky nebyla ani pozdní snaha hnutí ANO zavděčit se podnikatelům namísto zaměstnanců, k nimž by měli mít komunisté blíže.

Vojtěch Filip spíš než jako levicový politik přišel za Milošem Zemanem jako prodloužená ruka byznysu. Informoval jej o své lednové cestě do Číny, jejímž hlavním důvodem bylo rozšíření spolupráce při výrobě malých dopravních letadel. Prezident mu na oplátku mohl poreferovat o investičních záměrech společnosti Huawei, což je zase jeho oblíbené téma.

Právě takto to dnes s někdejšími reprezentanty levicové politiky v České republice je. Fungují víc coby emisaři firem než coby reprezentanti zájmů obyvatel z nejnižších příček společenského žebříčku.

Být vidět v prestižních salonech

Když se chtějí komunisté blýsknout před svými voliči, nezapracují na prosazení obědů pro školáky zdarma nebo na zvýšení životního minima, což jsou náměty, u nichž se dnes premiér Babiš cuká.

Můžeme vládu nechat kdykoliv padnout. Zatím to ale není ve hře, říká Vojtěch Filip (KSČM)

Předseda KSČM Vojtěch Filip jednal v uplynulých dnech během cesty do Číny se zástupci firmy Huawei

Začátkem roku 2019 řekl Andrej Babiš v České televizi, že nevylučuje rekonstrukci vlády. Největší kritika se snáší na ministerstvo dopravy a zahraničních věcí. Prospěly by vládě ANO a ČSSD personální změny?

To raději prosadí zdanění finančních náhrad v rámci církevních restitucí. Svým voličům v těžké životní situaci tím nijak nepomohou, ale zatancují aspoň pár ideologických tanečků, aby bylo poznat, že jsou stále komunisty.

Pozice, kdy drží při životě menšinovou vládu, ovšem KSČM nijak zvlášť nevyužívá. Neradí se s ČSSD, jak prosadit autentické levicové přístupy v sociální či hospodářské politice. Netlačí na vyšší majetkové daně či intenzivnější zdanění bank a velkých korporací. To už se spíš vyžívá v kádrování ministrů.

První na ráně u ní je Tomáš Petříček v čele resortu zahraničí. Nelíbí se jí ministrův postoj k rusko-ukrajinskému konfliktu v Azovském moři a k novému ukrajinskému zákonu, který rozšiřuje řady ukrajinských válečných veteránů o někdejší banderovce.

Andrej Babiš se v politice pohybuje jako amatér, říká Vojtěch Filip

Místopředseda Poslanecké sněmovny ČR Vojtěch Filip

Komunisté chtějí řešit vládní krizi předčasnými volbami, současná vládní koalice už podle nich nemá občanům co nabídnout. „Vláda má sloužit občanům a ti nemají povinnost poslouchat stesky politiků a dělat rozhodčí jejich hádek,” vysvětluje předseda KSČM Vojtěch Filip. Předčasný konec vládní koalice KSČM navrhovala už v lednu, tenkrát pro něj ale ve sněmovně nesehnala 120 hlasů.

Jenže právě kvůli odlišným postojům k zahraniční politice komunisté zůstali vně Strakovy akademie, s jejich kritikou by si tudíž vláda hlavu lámat nemusela.

Jiná věc je, že se Filip pochlubil, že jeho názor na Petříčka Miloš Zeman sdílí. Jinak tomu je u ministra dopravy Dana Ťoka, jemuž kolabuje výstavba dálnic i provoz na nich. Možná to souvisí s tím, že „dé jednička“ byla druhdy chloubou výstavby za komunistického režimu, zatímco dnes připomíná bolavou jizvu na těle republiky.

Ovšem žádný strach. Komunisté si tu a tam na ministry postěžují na Hradě či do médií, leč tím jejich nakvašenost končí. Zdá se, že jim v jejich politickém působení jde o něco jiného. Chtějí být vidět v těch nejprestižnějších salonech – v prezidentských komnatách či v pracovně předsedy vlády. To pak zvyšuje jejich váhu, když chtějí lobbovat na nějaký byznys.

Lukáš Jelínek

Část členské základny se sice staví na zadní, jenže její smůlou je, že ve své většině vylévá s vaničkou i pomyslné dítě a oslavuje poměry před listopadem 1989. To pak vedle ní i Filip působí jako státotvorný pragmatik, jemuž záleží zejména na ekonomických zájmech demokratického Československa.

Současní komunisté jsou špatnými ideology, ale dobrými obchodníky. V první řadě s mocí.

Spustit audio