Vojtěch Filip o Huawei: Čeští úředníci se v konkurenčním boji přiklonili na jednu stranu

Nesmysl, který vypustili naši úředníci. Tak reaguje předseda KSČM Vojtěch Filip na tvrzení Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost, že technologie dodávaná čínskou firmou Huawei představuje bezpečnostní hrozbu.

Vojtěch Filip se minulý týden vrátil z Číny, kde se mimo jiné setkal i se zástupci firmy Huawei. Proč? „Když mě požádali o setkání, tak jsem to akceptoval,“ říká s tím, že nepotřeboval přesvědčovat, že výrobky Huawei jsou v pořádku.

Čtěte takéPrezident Si Ťin-pching musí Zemanem pohrdat, Česko je ale pro Čínu užitečné, myslí si sinoložka

„Už ve svém prvním vyjádření jsem řekl, že nesmysl, který vypustili naši úředníci, spočívá v tom, že chtějí naznačit v konkurenčním boji, že levnější a kvalitnější výrobek je pro české spotřebitele horší,“ zdůrazňuje.

Čeští úředníci se tak podle něj přiklonili na jednu stranu, a to mnohem dražší. „To znamená, že by stát musel nakupovat dražší výrobky, když může nakupovat levnější,“ uzavírá.

Zařízení, které si zákazník koupí – ať je to telefon nebo vysílač – je podle Filipa železo. A software se pak ani nemusí kupovat od Huawei.

„Železa jsou například vysílače nebo velké servery, ve kterých se to ukládá... Papíry, to je software, to nemusí vůbec souviset s Huawei, to si můžeme vytvořit sami, na to máme dost odborníků...,“ vysvětluje.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.