Lukáš Jelínek: Jihovýchodní směr dostal košem

9. říjen 2021

Tak dlouho se Andrej Babiš (ANO) opíral do Pirátů se Starosty a ti na něj reagovali, až zvítězil třetí tým – konzervativní koalice Spolu. Posledním, kdo ještě může několik měsíců držet ANO u moci, je prezident Miloš Zeman, bude-li k tomu mít síly. Jinak se rýsuje scénář, v němž ANO odchází do opozice a Babiš plní svůj slib, že se raději vzdá mandátu, než aby byl v opozici.

Poptávka po změně nakonec převážila a koalice Spolu zmobilizovala svoje voliče a nejspíš i ty, kteří ještě před časem zvažovali volbu Pirátů a STAN. Petr Fiala dokázal, v co nevěřili ani mnozí politici ODS. Lidé vsadili na vyprofilované a kvalifikované politiky, někdo by mohl mít pocit, že je i rehabilitována politika devadesátých let.

Čtěte také

Jenže druhá půlka zápasu zatím středopravicový tábor čeká. Až zmizí tmel v podobě odporu k Babišovi, vyvstanou rozdíly mezi stranami, které byly během kampaně zakrývány. Pět stran ve vládě, to se stabilitou moc nekoresponduje. Stačí se podívat na sousední Slovensko.

Otázka také je, jak si budou počínat jednotlivé sněmovní kluby, až se do nich poslanci z koaličních kandidátních listin rozdělí. Sebevědomím nemusí šetřit zejména Starostové a nezávislí, kteří svou popularitou dokonale zastínili pirátské spojence. Ti doplatili na slabé zkušenosti, čehož bylo důkazem, jak naskočili na Babišovu hru a ocitli se v defenzivě. Role rebelů jim sluší víc než saka s vázankami.

Kulhavý parlament

Parlamentní scéna nyní bude kulhat na levou nohu. Není to šance pro Piráty? Nebo bude sociální akcenty zvedat z opozice ANO? Bylo by toho vůbec schopné poté, co se spousta jeho politiků v kampani prohlašovala za pravicově orientované? A nebudou babišovci natolik zdecimováni, že budeme svědky úpadku jejich slávy?

Čtěte také

Na nohy se jistě zkusí postavit sociální demokraté. Jsou však dnes v horší kondici než kdysi lidovci, kteří vypadli ze sněmovny v roce 2010. Jan Hamáček (ČSSD) se loučí a členská základna – včetně Hamáčkových kritiků – doufá, že ještě nějaká energie zbude Janě Maláčové. Jenže ČSSD se musí vzkřísit i v regionech a nadto si vzpomenout, že nejlépe se jí dařilo, když byla odvážná a progresivní.

Atomizovaná levice potřebuje integraci pestrých proudů. Snad její demokratické odnože odolají svodům přizvat k tomuto procesu i komunisty. Za nimi coby reliktem temné minulosti se může definitivně zavřít voda.

Lukáš Jelínek

Přestože nás ještě čeká divočina, česká politika dostala šanci rehabilitovat nepopulistické přístupy podložené čitelným ideovým směřováním. Prozatím je jisté, že se naše země přestane symbolicky posouvat na orbánovský jihovýchod – a to rozhodně není málo.

Autor je politický analytik

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.