Luboš Palata: Wintonovy děti a my. Z Česka utíkaly i před českým antisemitismem

18. prosinec 2018

Německo vyplatí odškodné, pravda symbolické, dětem, kterým se podařilo před vypuknutím druhé světové války s pomocí britských dobrovolníků uprchnout do Velké Británie a dalších zemí západní Evropy.

Týká se to i v Česku tak proslavených Wintonových dětí, jejich záchranu organizoval za tuto akci do šlechtického stavu povýšený sir Nicolas Winton. Až potud je vše v pořádku, odškodnění jako gesto odpovědnosti a pokory za nacistické zločiny je ze strany Německa zcela na místě.

Čin sira Nicholase Wintona připomínají na pražském hlavním nádraží dva pomníky

Chlapec, kterého drží Winton v náručí, se podobá tříletému Hansimu

Na prvním nástupišti pražského hlavního nádraží stojí sousoší sira Nicholase Wintona s dětmi. Slavnostně bylo odhaleno 1. září 2009 při odjezdu vlaku z Prahy do Londýna. Jel stejnou cestou jako ty, kterými před 70 lety odjížděly židovské děti do bezpečí z Němci okupovaného Československa.

V legendě, která se kolem Wintonových dětí v Česku vytvořila, však chybí několik důležitých skutečností. Z Československa, z pomnichovské Druhé republiky, prchaly židovské děti nejen před nacisty, ale také před českým antisemitismem, který nabyl po Mnichovu a při nastolování autoritářského režimu v Československu mezi zářím 1938 a březnem 1939 mnoho velmi odpudivých a hnusných podob.

Hesla „Čechy Čechům“, „Pomáhejme našim lidem, ne Židům“ a podobná se šířila organismem společnosti jako bleskově působící jed. Vylučovat ze svých řad a zbavovat zaměstnání lidi židovského původu žádali čeští právníci, lékaři i univerzitní profesoři.

Nejhůře na tom byli německy mluvící Židé, s těmi neměla Druhá republika vůbec žádné slitování. Ostatně stejně jako s Němci, kteří v Masarykově a Benešově Československu nalezli azyl před nacistickým režimem a pokoušeli se proti Hitlerovi vyvíjet opoziční či odbojovou činnost.

Druhá republika

Jak se natáčel legendární pořad BBC s Nicholasem Wintonem. A jak moderátorka vypadla z role

Sir Nicholas Winton

V roce 1939 nasedla spolu s mladší sestrou do vlaku, který je obě odvezl do Velké Británie. Sir Nicholas Winton tak pravděpodobně Mileně Grenfell-Baines zachránil život a ona má dodnes nesmazatelné vzpomínky na první setkání s ním.

Už v době Druhé republiky také vznikají s obezličkou „pracovní“ zárodky prvních českých koncentračních táborů pro Romy, tehdejší optikou podobně „nečeskou“ součást společnosti.

Nebyli jsme v tom samozřejmě sami. Protižidovské zákony přijímalo v té době například i později nacisty okupované Polsko. Židy sice tehdy ještě nechával Hitler z Třetí říše za určitých podmínek vystěhovat, ale v tehdejším světě je v podstatě všechny země odmítaly přijímat.

Včetně oné Velké Británie, která souhlasila pouze s příjezdem židovských dětí, které ne nemohly, ale nesměly doprovázet jejich rodiče. Proto se do konce války z většiny Wintonových a jim podobných dětí stali sirotci. Jejich rodiče předválečné demokratické země svým odporem k přijímání židovských uprchlíků odsoudily k smrti v nacistických koncentrácích a plynových komorách.

Luboš Palata

Nacistická okupace 15. března 1939 a následná Hitlerem rozpoutaná válka jakoby toto všechno spláchla vlnou milostivého zapomnění. První Wintonovy děti ale odjely z Česka už 14. března 1939. Neodjížděly z nacisty okupované země, ale z naší české antisemitské Druhé republiky.

Autor je redaktorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Související