Luboš Palata: Vláda ukazuje v případě daru linek z Tchaj-wanu svoji neschopnost

17. říjen 2020

Nikdo neříká, že je to jednoduchý problém. Ale měsíc a půl je dlouhá doba, zvláště v čase koronavirové krize.

Tolik času už uplynulo od chvíle, kdy tchajwanská soukromá firma české senátní delegaci v čele s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem darovala pět linek na výrobu roušek. Tchajwanská strana už vyslala do Česka i techniky, kteří stoje zprovozní, a dokonce nabídla zajistit i leteckou přepravu linek na místo určení, takže by tady mohly být za půl dne. Mohly, kdyby česká vláda věděla, co s nimi. Jenže pořád neví.

Čtěte také

Ministerstvo průmyslu a obchodu vicepremiéra a dvojnásobného ministra Karla Havlíčka tento týden sdělilo, že už svoji práci odvedlo. Ministerstvo příliš nekomunikuje, ale tvrdí, že vedle Vězeňské služby, která oznámila, že by převzala jednu nebo dvě linky z pěti, vytipovalo i několik dalších firem, které by měly o linky zájem.

Havlíčkův úřad dodal, že teď je na ministerstvu zahraničí, aby linky na Tchaj-wanu jako humanitární dar převzalo, a na Senátu, aby specifikoval podmínky daru. Z české diplomacie a Senátu zaznívá, že Havlíčkovo ministerstvo zdaleka hotovo nemá, a linky se proto přivézt nedají. A od předsedy Senátu Miloše Vystrčila už zaznělo naštvaně, že vicepremiér Havlíček by podle klasického úsloví neměl hledat důvody, proč to nejde, ale návody, aby to šlo. K tomu dodejme – aby to šlo rychle.

Nanoroušky

Čtěte také

Jsme totiž v čase prudce stoupající koronavirové nákazy, kdy je každá rouška dobrá. Jen ty, kterými zásobuje stát zdravotníky a další profese, přijdou na miliardy a nakupují se za přemrštěné ceny. Za ty je musí ostatně nakupovat každý z nás. Cena roušky se pohybuje od čtyř korun u Vietnamců po dvacet pět v nejmenované síti lékáren. Výrobní cen – čtyřicet haléřů. To je boží byznys, v kterém se točí jen v Česku mnoho miliard. A najednou chce někdo darem dát českému státu linky na miliony roušek, které by mohly konkurovat?

Druhým, ještě důležitějším důvodem, proč linky co nejdříve spustit, je podle Mateje Buzga, který vede firmu zabývající se mimo jiné výrobou nanovlákem, to, že linky z Tchaj-wanu by mohly vyrábět nanoroušky z českých nanotechnologií. To je jeden z mála oborů, ve kterých jsme světová špička. Jak říká Buzgo, tyto nanoroušky jsou schopny chránit před virem stejně jako respirátory druhé třídy. A bylo by je možné dělat v milionových sériích a za pár korun.

Luboš Palata

I nadšenci jako Matej Buzgo sice připouští, že převzetí a využití daru tchajwanských linek není úplně jednoduchou záležitostí. Ale znovu, měsíc a půl je dlouhá doba. Proto slovy z plakátů naší největší vládní strany je třeba kabinet vyzvat: Makejte. A zařiďte to.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio