Luboš Palata: Putinova válka může Orbánovi vyhrát nedělní parlamentní volby

2. duben 2022

Naděje na změnu umírá poslední. Ale zdá se, že v nedělních maďarských parlamentních volbách ke změně na postu premiéra ještě nedojde. A Viktor Orbán si své premiérské křeslo pro příští roky ještě udrží. Několik dní před volbami si totiž Orbánův Fidesz a jeho spojenci udržují několikaprocentní náskok před sjednocenou opoziční koalicí.

A protože víc než polovina poslaneckých mandátů se bude volit ve většinových obvodech, dá se předpokládat, že tento minimální rozdíl bude Fideszu stačit k tomu, aby si udržel poměrně jasnou většinu v parlamentu.

Čtěte také

Obrátila se tak situace z počátku roku, kdy naopak opoziční šestikoalice a Orbánův protikandidát Péter Márki-Zay mohli pomýšlet na to, že společnými silami Orbána po třech volebních obdobích odstaví od moci.

Těžko říct, jestli opozice udělala někde chybu. Její kampaň byla koncepční, poukazovala zcela správně na ohýbání nebo likvidaci demokratických principů vládnutí, na rozsáhlou korupci a nepotismus, které se nevyhnuly ani nejbližšímu Orbánovu okolí. Opozice sázela také na chuť Maďarů zůstat plnohodnotnou součástí Evropské unie a Západu vůbec. Sjednocením všech proudů opozice pod jednu koaliční střechu udělala maximum, které se udělat dalo.

Rozdíl je minimální

Jenže se v posledním měsíci takzvaně změnily vnější okolnosti. Na Ukrajině vypukla válka a to přebilo i v Maďarsku všechna další volební témata. Korupcí počínaje a problémy Viktora Orbána s Evropskou unií nekonče.

Čtěte také

Orbán se znovu ukázal být zkušeným politických taktikem. Na jedné straně v rámci Evropské unie a NATO držel v nejdůležitějších otázkách jednotný postoj. Doma se naopak tvářil jako státník, který myslí především na Maďarsko. A chrání nepříliš protiruským a nepříliš proukrajinským postojem zemi před dopady války, jak ji jenom chránit jde. Současně ale Orbán dokázal změnit tváří v tvář nové situaci svoji imigrační politiku, kdysi základní kámen své agendy. A místo stavění dalších hraničních plotů pustil do Maďarska na 300 tisíc Ukrajinců.

Orbán se sice se kvůli svému vlažnému přístupu k ruské agresi rozhádal se svými polskými spojenci, ale to nejdůležitější, domácí podporu ve volbách, zdá se, udržel.

Luboš Palata

Ještě vyhráno ale nemá. Rozdíl v hlasech je minimální a 16 procent z těch Maďarů, kteří se chystají k nedělním volbám, se bude rozhodovat až těsně před hlasováním. A naděje na změnu pořád žije. To po dvanácti letech tuhé vlády a obrovské převahy Viktora Orbána není zas tak úplně málo.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio