Luboš Palata: Právo a spravedlnost ztratilo kvůli skandálům svých politiků pověst čisté strany

15. září 2024

Ryszard Czarnecki nebyl jen tak nějakým europoslancem v Polsku osm let vládnoucího Práva a spravedlnost. Dotáhl to až na místopředsedu Evropského parlamentu a stal se tak po jedním z nejvýše postavených polských politiků v evropských strukturách. Dnes se ale jméno Czarneckého skloňuje v Polsku ve velmi bizarních, ale z hlediska polského trestního práva současně velmi závažných souvislostech.

Polskou prokuraturou byl obviněn z celkem 243 trestných činů, z nichž většina se týká falšování cestovních náhrad při Czarneckého cestách z Polska do sídel Evropského parlamentu ve Štrasburku a Bruselu. Mezi cestovními prostředky uváděl dnes už bývalý europoslanec i moped nebo motocykl, a to v zimních měsících.

Čtěte také

Do výkazů psal i falešná bydliště, neexistující registrační čísla a podobně. Přišel si tak nelegálně v přepočtu na asi pět miliónů korun. Evropský úřad pro boj proti podvodům jeho praktiky odhalil a europoslanec musel náhrady europarlamentu už v minulosti částečně vrátit. Nyní se ale případem začala zabývat polská prokuratura a politikovi hrozí víc než deset let vězení.

Zatčen byl ale v polovině týdne na letišti ve Varšavě po příletu z Albánie, kde se účastnil kongresu pravicových sil, kvůli snad ještě bizarnější záležitosti. A to založení a provozování polské pobočky uzbecké univerzity poskytující v Polsku diplomy MBA. Diplomy nutné k získání lukrativních postů šéfů polostátních firem.

Čtěte také

Skandály Ryszarda Czarneckého jsou jen jedněmi z mnoha skandálů politiků bývalé vládnoucí strany, které se poslední rok v Polsku řeší. Právo a spravedlnosti kvůli nim definitivně přišlo o pověst čisté a protikorupční strany hlásané osm let, kdy bylo Právo a spravedlnost u moci.

I kvůli tomu, aby si mohlo vylepšovat pověst, ovládla tato polská státostrana veřejnoprávní média a změnila je v média stranická a státní. Beztrestnost si pak Právo a spravedlnost pojistilo ještě ovládnutím soudů a prokuratury.

Omezená demokracie

Přes neférově nastavené podmínky Právo a spravedlnost loni prohrálo volby se sjednocenou opozicí a bylo odstaveno od moci. A najednou se ukázalo, co byla jen vládní propaganda a co skutečnost.

Luboš Palata

Skutečnost je totiž taková, že i v plné demokracii se sice krade a korumpuje, ale v omezené demokracii, kterou zavedlo Právo a spravedlnost, se krade a korumpuje o to víc. Protože je k tomu víc příležitostí a přidává se i pocit beztrestnosti daný příliš silnou mocí a omezenou kontrolou.

Polská zkušenost je výstrahou i pro české voliče, že volba nedemokratických sil konec korupce a zlodějen nepřinese. Ale že naopak v případě, že se tyto síly dostanou k moci, míru zlořádů ještě výrazně zvýší.

Autor je redaktorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio