Luboš Palata: Polsko-ukrajinské vztahy ničí minulost. Kyjev a Varšava si dluží vzájemné omluvy

13. říjen 2024

Polsko je přirozený a dnes zřejmě největší spojenec Ukrajiny. Tato věta, která se zdá na základě zkušeností s třetí rok probíhající ruskou agresí mnoha Čechům přirozená, má však svoje velká ale. Pro lidi, kteří Polsko a Ukrajinu a jejich vztahy sledují dlouhodobě, byla proto dosavadní bezpodmínečná polská podpora Ukrajině při její obraně před Ruskem vlastně překvapivá.

Vztahy mezi Varšavou a Kyjevem se totiž v době před začátkem ruské invaze nedaly rozhodně označit za bezproblémové, naopak procházely poměrně zásadní krizí. Krizí, jejíž kořeny jsou v sedmdesát až sto let staré historii velmi krvavého stýkání a potýkání Poláků a Ukrajinců na východním pomezí Evropy.

Jestliže bylo v minulých desetiletích složité dosáhnout usmíření mezi Čechy a Němci a dnes lze konstatovat, že se to podařilo, v případě Poláků a Ukrajinců je k tomu velice daleko.

Čtěte také

Důvodů je mnoho. Polsko-ukrajinský konflikt o národnostně smíšená území je podobně dlouhý, ale mnohem více krvavý než konflikt německo-český. Také v něm nejsou tak jednoznačné momenty, jako je v případě česko-německém nacistická okupace, její zločiny a vyhnání českých Němců popsané jako důsledek těchto německých zločinů na Češích.

V případě polsko-ukrajinském tu sice máme národnostní útlak Ukrajinců ze strany meziválečného Polska, složitou válečnou situaci. Ale krvavá řež především na Volyni v posledních dvou letech války byla opravdu nepředstavitelně brutálním vyvrcholením souboje Poláků a Ukrajinců o národnostně smíšená území.

Polský parlament označil svým usnesením, přijatým v roce 2016 hlasy všech hlavních politických sil, Volyň za genocidu, které se na Polácích dopustili Ukrajinci. Důsledky této vyhrocené a podle mého názoru mylné interpretace historie polskými politiky trvají dosud.

Oběti na obou stranách

Snahy o polsko-ukrajinské historické usmíření trpí touto polskou zdánlivou morální převahou. Ta přitom není na místě. Volyň byla místem velice krvavého etnického střetu mezi Poláky a Ukrajinci, ale desítky tisíc obětí byly na obou stranách.

Navíc na polské straně je ještě morální hypotéka akce Visla, poválečné vyhnání Ukrajinců z jihu Polska, které provázelo vypalování jejich vesnic polskou armádou.

Luboš Palata

V polské vládě dnes zaznívají hlasy, že vstup Ukrajiny do Evropské unie bude Polsko podmiňovat ukrajinským vyrovnáním se minulostí, například v podobě exhumace ostatků Poláků zavražděných na Volyni a podobně.

Našim polským a ukrajinským přátelům bych doporučoval si pozorně prostudovat česko-německou deklaraci a vzít si z ní příklad.

Především v tom, že otázky minulosti nesmí zatěžovat současnost a budoucnost vzájemných vztahů. A také to, že přiznat si vzájemně přešlapy a zločiny minulosti není slabost, ale síla. S konstatováním, že schopnost omluvy je jak v životě, tak ve vztazích mezi státy základem přátelství.

Autor je editorem pro web Seznam.cz

autor: Luboš Palata
Spustit audio