Luboš Palata: Poláci berou více než Češi. Je to dobrá zpráva i důvod ke změně stavu mezd v Česku

28. červenec 2024

Poláci berou více, než Češi. Není to o moc, hodně tomu pomohlo zvýšení mezd polských učitelů a státních zaměstnanců novou vládou v čele s Občanskou koalicí Donalda Tuska. Ale faktem je, že se Polsko na Česko velmi výrazně dotáhlo a srovnalo s ním krok. Je to pro Česko celkově dobrá zpráva. Bohatý soused je totiž pro naši zemi plus.

Polsko bylo vůči Česku v moderní historii dlouho velmi chudou zemí. Komunistická propaganda, která se snažila v 80. letech zabránit tomu, aby se stále svobodnější poměry v Polsku staly pro Čechy příkladem, líčila Poláky jako nemakačenky, kteří způsobili svými protesty proti komunismu hospodářský kolaps země.

Čtěte také

Nebyla to tak úplně pravda, soukromému podnikání se v Polsku dařilo už před rokem 1989 docela dobře a země byla na přechod ke kapitalismu připravena v mnohém lépe než Česko. Také míra rozkradení státního majetku byla v Polsku v 90. letech nižší než v Česku.

Poláci dokázali využít lépe než my Češi šanci žít a pracovat na Západě, což zemi nejdříve pustilo žilou, ale postupně jí to začalo spíše pomáhat. Hodně pak pomohl Polsku vstup do Evropské unie, který země využila doslova k civilizačnímu skoku.

Na chudé lidi musí být přísnost

Vlády Práva a spravedlnosti byly sice v něčem ještě horší, než vlády s hnutím ANO Andreje Babiše, ale nebyly to, podobně jako předchozí kabinety Občanské platformy, vlády na straně oligarchů. Sociální stát, dosud k lidem mnohem drsnější než v Česku, se posílil, výrazně klesla nezaměstnanost.

Čtěte také

Polská ekonomika od roku 1990 setrvale stoupá a v některých letech dokonce nejvíce v Evropě. Výsledkem je, že dříve nejchudší země střední Evropy předehnala před několika lety Maďarsko a Slovensko a teď dohnala i Česko. Ne sice ještě zcela v hrubém domácím produktu na hlavu, ale ve mzdách už ano.

Důvodů je několik. Polští zaměstnavatelé prostě musí platit tolik, aby Polák neodešel pracovat do zahraničí. To Češi ke své škodě nedělají. Dalším důvodem je politický souboj o střední třídu a chudé Poláky, který výrazně zvýšil státem určenou minimální mzdu, základ úrovně mezd jako takových. A pak je tu něco, co v Česku nikdy nebylo. Mocné odbory v čele se Solidaritou, jako symbolem síly, která je schopná povalit i totalitní režim.

Luboš Palata

U nás v Česku, kde je hlavní „levicovou silou“ eurový multimiliardář Andrej Babiš řídící se uherským heslem „Na chudé lidi musí být přísnost“ a jeho demokratickým protipólem liberální propodnikatelská ODS, nemá obyčejný člověk chtějící slušný evropský plat za dobrou práci vlastně koho volit.

I proto nás Poláci v platech dostihli a předstihli. Což znovu dodávám je pro Česko, souseda Polska, v mnoha ohledech dobrá zpráva. Ale také důvod k zamyšlení, proč naše platy za výkonem naší ekonomiky stále pokulhávají a co se s tím vlastně dá dělat.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio