Luboš Palata: Lex Tusk zneužívá ruskou agresi k útoku na polskou prozápadní opozici

6. červen 2023

Už se na to v opojení klíčovou rolí Polska v pomoci Ukrajině téměř zapomnělo. Ale v Polsku to s dodržováním demokracie a právního státu stále není ani zdaleka v pořádku. A naopak, je hůř, než bylo. Vláda Práva a spravedlnosti Jarosława Kaczyńského se nyní před podzimními volbami rozhodla v boji o moc zneužít dokonce i ruskou agresi proti Ukrajině k brutálnímu útoku proti polské opozici. A to v rozporu se všemi demokratickými právními pravidly.

Lex Tusk, jak je zákon kvůli možnému zacílení na šéfa opozice, expremiéra Polska a exprezidenta Evropské unie Donalda Tuska nazýván, má pomocí parlamentní komise přezkoumávat politiky, zda se v minulosti nedostali pod ruský vliv.

Čtěte také

V případě, že si komise odhlasuje, že daný politik byl pod ruským vlivem, může mu zakázat výkon veřejných funkcí na dobu až deseti let.

Komisi bude volit parlament, kde má Právo a spravedlnost a jeho spojenci těsnou většinu, která však pro tento účel bude dostačovat. Verdikt půjde zřejmě dodatečně napadnout u soudu. Ale už sám fakt, že mohou poslanci sami někoho trestat, je zcela absurdní.

Ohnout polskou demokracii

Pro představu, k podobnému verdiktu má podle poslanců Práva a spravedlnosti stačit, že vlády Donalda Tuska v letech 2007–2014 údajně nezajistily nezávislost Polska na dodávkách fosilních paliv z Ruska.

Čtěte také

Za prvé to není pravda. Terminál na zkapalněný plyn ve Swinoujscze se začal stavět v roce 2011, tedy za Tuska. A za druhé, z tohoto pohledu by měli být v Česku za proruské politiky označeni všichni čeští premiéři vládnoucí v posledních dvaceti letech. S výjimkou Petra Fialy.

Jenže o nějakou logiku a spravedlnost jde Právu a spravedlnosti v tomto případě až úplně na posledním místě. Volební preference totiž ukazují, že většina Poláků má po osmi letech vládnutí PiSu plné zuby. A přeje si změnu a odchod Kaczyńského a jeho uskupení přinejmenším od moci.

Přes válku na Ukrajině, přes důstojnou roli, kterou v pomoci Ukrajině Polsko sehrálo. Přesto, že v tvrdém odporu proti Rusku měl Jarosław Kaczyński se svými varováními pravdu mnohem dříve, než to pochopili jiní evropští politici. Jenže ani to Právu a spravedlnosti k udržení se u moci v Polsku zřejmě nestačí.

Luboš Palata

Proto přichází zákon o ruském vlivu, který má opozici co nejvíce ztížit úspěch ve volbách. A zase o pořádný kus ohnout polskou demokracii. A to, což je nejabsurdnější, směrem k putinovskému Rusku. A s tím se znovu objevuje zásadní otázka i pro českého premiéra Petra Fialu. Jak ještě dlouho chce nad polskými partnery jeho Občanské demokratické strany zavírat oči? Jako profesor politologie se nemůže tvářit, že nerozumí tomu, co se v Polsku nyní děje.

Autor je redaktorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.