Lída Rakušanová: Zlo v nás

16. leden 2019

Bojovat proti zlu, na které člověk právě stačí - to bylo krédo Jana Palacha, když ze sebe 16. ledna 1969 udělal na Václavském náměstí živou pochodeň.

Zlo, které tenkrát, po záblesku svobody za Pražského jara, právě začínalo, bylo ovšem toho druhu, že jedenadvacetiletý Jan neviděl jinou možnost, než se demonstrativně upálit. Bylo to zlo v nás. Zlo zbabělosti v příslušnících národa, který miloval.

Jak o Palachově smrti informovaly Rozhlasové noviny?

Občanský průkaz Jana Palacha. Z výstavy pražského památníku na Vítkově

Na den přesně před 50 lety se v Praze upálil student Jan Palach. Protestoval tak proti politickému vývoji v Československu po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. V Libereckém kraji si Palachův čin připomenou na několika místech, v Liberci událost připomene rektor Technické univerzity a někdejší poradce prezidenta Václava Havla Jan Šolc.

Jan Palach nezemřel z protestu proti okupaci Československa v srpnu 1968. Zemřel na protest proti tomu, že se lidé začali s okupací smiřovat. Že se v nových poměrech začínali zabydlovat.

Páteř ale tenkrát ještě zlomenou neměli. Palachův pohřeb se stal o devět dnů později demonstrací za svobodu a demokracii. U vystavené rakve v Karolinu se střídali studenti, profesoři i politici. Za jeho rakví šel Prahou smuteční průvod desítek tisíc lidí. Večer sloužili církevní hodnostáři za Palacha zádušní mši.

Držet ústa a krok

Jan Palach byl jako bratři Mašínové. Poslechněte si, jak na Palacha vzpomíná jeho kamarád z dětství

Stanislav Hamr, kamarád Jana Palacha z dětství

16. ledna 1969, tedy přesně před 50 lety, se na Václavském náměstí v Praze zapálil Jan Palach. Jeho kamarád z dětství Stanislav Hamr se po 50 letech rozhodl promluvit. Jan podle něho nebyl žádný uzavřený filozof. „Byl to normální kluk,“ shrnuje v rozhovoru s Lucií Výbornou.

A ještě v srpnu 1969 demonstrovaly tisíce lidí v ulicích Prahy, ale i Brna nebo Liberce. Režim proti nim poslal zásahové jednotky, milicionáře a tanky. A dal rozkaz ke střelbě. Při demonstracích v srpnu 1969 zemřelo pět lidí. Nejmladší oběti bylo čtrnáct. V prověrkách, které následovaly na počátku 70. let, to tehdejší kolaborantský režim demonstrantům spočítal. A nejen jim.

Prověrky bylo celoplošné a musel se jich účastnit prakticky každý obyvatel v produktivním věku. Všichni museli odpovídat na stejnou otázku: jak smýšlejí o vstupu vojsk Varšavského paktu do Československa v srpnu 1968. Nešlo už přitom o život jako v 50. letech. O živobytí ale zcela určitě. A také o to, na jaké startovní dráze do života se ocitnou jejich děti.

Marie Fišerová z Polné byla svědkyní upálení Jana Palacha. Vzpomínky se jí z mysli nikdy nevymazaly

Hrob Jana Palacha, Olšanské hřbitovy

Přesně před padesáti lety se před muzeem na pražském Václavském náměstí upálil Jan Palach. Svědkyní oné události byla i Marie Fišerová z Polné.

Kdyby se ale byl tenkrát vzepřel potupným výslechům před prověrkovými komisemi celý národ, nebo alespoň jeho většina, mohlo to dopadnout úplně jinak. Všechny by komunistický režim nemohl vyhodit z práce. Všem dětem by nemohl upřít vyšší vzdělání. Všechny by nemohl zavřít do kriminálu. Nepodařilo by se nastolit normalizaci s jejími devastujícími následky na psychiku lidí a na morálku společnosti.

Důsledky této kolektivní přetvářky jsou tu dodnes: v ochotě ohnout hřbet a myslet si své. Zavírat oči před nepravostmi a hledět si vlastního prospěchu. Remcat v hospodě nebo anonymně na internetu, ale mlčet, když jde o věc. Držet ústa a krok.

Lída Rakušanová

Přitom právě tohle je zrada na Palachově odkazu. Zlo zbabělosti v nás, na které chtěl svou obětí poukázat, vzkvétá dál. Přesto existuje cesta, jak se mu vzepřít.

Pro začátek by stačilo začít o normalizaci veřejně mluvit. Nezastírat si její zničující vliv. A především, přiznat si vlastní podíl na její existenci. Byla by to, věřte, velká úleva. Individuální i celospolečenská. Jan Palach by nezemřel zbytečně.

Spustit audio