Lída Rakušanová: Snížení cen elektřiny je předvolební sci-fi

16. září 2013

Moc dobře se to poslouchá, že podle novely, kterou senátoři v pátek schválili, klesne podpora obnovitelných zdrojů elektřiny o necelou stokorunu za megawatthodinu. Výpočty, kolik by tím pádem mohly od příštího roku ušetřit za proud domácnosti, však patří spíš do kategorie předvolebních sci-fi.

Ve skutečnosti bude mít na výši spotřebitelských účtů nejspíš vliv řada dalších faktorů, které lze teď stěží odhadnout. Například se ve vládních kruzích uvažuje zcela vážně o tom, že by se koncernům na severu Moravy, kde hrozí propouštění desetitisíců horníků a hutníků, odpustil příspěvek na obnovitelné zdroje ne o stovku, ale o celou polovinu. Aby měly levnější proud a nezavíraly provozy, na kterých teď prý už nevydělávají dost. Že se ta druhá polovina nějak projeví v peněženkách občanů, ať už přímo v účtech za elektřinu nebo oklikou, je jasné.

Ten hlavní atentát na rozpočty spotřebitelů ale hrozí tentokrát z Bruselu. Státy, které sázejí na jadernou energetiku, tam totiž mocně lobbují za to, aby členské země směly finančně podporovat jaderné elektrárny přímo, a to nejen při jejich výstavbě, ale i při nakládání s jaderným odpadem a při jejich případné likvidaci po ukončení provozu. Návrh příslušné směrnice vypracovala velká Británie a ČEZká republika patří k jejím horlivým zastáncům. Pokud dá Evropská komise tomuto plánu zelenou, mohla by zdejší vláda například už před výstavbou obou nových temelínských bloků zcela legálně, bez obav z námitek z Bruselu kvůli nekalé soutěži, garantovat ČEZu pevné výkupní ceny temelínské elektřiny, ať se na energetických burzách děje cokoliv. Účet by samozřejmě dostali zdejší spotřebitelé v cenách proudu. Pod heslem: „Řekněte ne státní podpoře jaderné energetice“ běží sice od poloviny minulého týdne celoevropská petiční akce, adresovaná Evropské komisi, ale proti plánům unijní jaderné lobby se zatím z členských zemí postavily jen Německo, Rakousko a Dánsko.

Právě postoj Německa ale stojí za zamyšlení. Jak upozornil český velvyslanec v Berlíně Jindrák v nedávném rozhovoru pro časopis Ekonom, jestli má některá země v Evropě jak technologický, tak finanční a odborný potenciál zvládnout obrat k obnovitelným energetickým zdrojům, je to Německo. Podle Jindráka mají tím pádem i „české firmy a české mozky ohromnou možnost dostat se k zajímavým projektům“, do kterých se budou investovat miliardy. Třeba bude jednou i v Česku, předpovídá český velvyslanec v Berlíně, existovat politická objednávka, abychom jádro opustili. Například proto, že česká elektřina bude tak drahá, že ji nikdo nekoupí.

Eventuální obrat v oficiálním přístupu k jaderné energetice se tady zatím ovšem nerýsuje. Ať to stojí, co to stojí.

Spustit audio