Lída Rakušanová: Není mocný nemocný jako nemocný mocný

12. červenec 2019

Před čtvrteční státní návštěvou dánské premiérky Frederiksenové v Berlíně se v německých médiích řešila jen jedna věc: a sice, zda se německá kancléřka Merkelová, až bude při slavnostním uvítání vedle svého protějšku stát, opět začne na několik desítek nekonečných vteřin po celém těle nekontrolovatelně třást.

To se jí stalo za necelý poslední měsíc už třikrát. Poprvé když 18. června vítala v Berlíně ukrajinského prezidenta, podruhé při jmenování nové ministryně spravedlnosti Lambrechtové a potřetí ve středu při setkání s ministerským předsedou Finska. Vždycky v okamžiku, kdy z procedurálních důvodů musela nehnutě stát.

Hymny vsedě

Merkelová ve funkci kancléřky finišuje lépe než její předchůdci

Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová odpočítává poslední roky svého dlouhého působení v čele německé vlády – podle loňského prohlášení ho chce ukončit s parlamentními volbami v roce 2021. A na sklonku svého úřadování si Merkelová počíná lépe než její předchůdci Konrad Adenauer a Helmut Kohl.

Ve čtvrtek se ale netřásla. Pro jistotu totiž absolvovala tu chvíli, kdy se od ní čekalo, že bude stát, vsedě. Na židli vedle ní seděla při obou státních hymnách i její vzácná návštěva z Dánska. Ta dokonce v ležérní póze s nohou přes nohu.

Byl to pohled tak nezvyklý, že se místo o německo-dánských vztazích nehovořilo ten den v německých médiích o ničem jiném než o zdravotním stavu kancléřky Merkelové. Ten ovšem ona sama odbývá tvrzením, že si o ní nikdo nemusí dělat starosti, protože jí vůbec nic nechybí. A faktem je, že jakmile vykročí, není po třasu ani památky. A že veškeré své nesčetné termíny a povinnosti zvládá naprosto perfektně. Jako vždycky.

Lékaři se shodují, že třas může mít řadu aktuálních důvodů, od nedostatku tekutin po stres, a že pokud za ním přece jen vězí neurologická příčina, může to být nanejvýš tzv. „ortostatický tremor“, což je v podstatě neškodný jev, který se projevuje třasem při stání, ale dá se zmírnit například i přešlapováním na místě.

Jan Vávra: Zemanova představa politického obchodu je za hranicemi právního státu

Prezident Miloš Zeman během červencové návštěvy Vysočiny

Politika je ve svém každodenním provozu samozřejmě především soubojem zájmů a nikoli idejí a hodnot, jak rádi opakují ideologové zprava i zleva. Každé politické jednání znamená svého druhu výměnný obchod ve stylu něco za něco.

Zabírají na něj také medikamenty, které ale mívají vedlejší účinky jako závratě či únavu. Takže je třeba je vyzkoušet. Angela Merkelová má před dovolenou a až se vrátí, bude její zdravotní stav nepochybně pod drobnohledem veřejnosti tuplem.

Český prezident

Jak vypadá při přijímání státních návštěv český prezident, lze naproti tomu vidět jen zřídka. Mnoho jich totiž není. Místo audiencí na Hradě putuje Miloš Zeman mnohem častěji po krajích a okresech a když už se vypraví do zahraničí, preferuje Čínu. Dohady o jeho zdravotním stavu Hrad vehementně dementuje a hrozí dohrou u soudu.

Čím méně je ovšem český prezident vidět, tím víc je slyšet. Jeho vulgarity, trapné bonmoty i prokazatelně lživé urážky a obvinění, za které mu soudy, dokud ještě nebyl prezidentem, ukládaly pokuty a povinnost se omluvit, plní na Wikipedii celé stránky.

Lída Rakušanová

V posledních týdnech Miloš Zeman dokazuje, že se to všechno dá ještě vystupňovat: jak při svém pokusu demontovat ústavu český prezident vypadá, vědí však jen premiér Babiš a jeho koaliční partner Hamáček. Jednání o budoucí podobě vlády jsou vedena za zavřenými dveřmi a jim připadá pouze nevděčná úloha prezentovat veřejnosti jejich chabé výsledky.

Přesto je patrné na první pohled, co je to za nemoc, kterou Miloš Zeman trpí. Bohužel, třas to rozhodně není.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio