Lída Rakušanová: Krize jako šance? Ne automaticky!

19. květen 2023

„Vláda si myslí, že se proškrtá k budoucnosti, ve skutečnosti ale škrtá budoucnost.“ Tak reagují studenti, kteří ve čtvrtek demonstrovali na náměstí Jana Palacha v Praze, na úsporný vládní balíček. Tedy na opatření, které vláda ospravedlňuje i údajnými ohledy na budoucnost mladé generace. Tu ale, a o tom jsou její demonstrující představitelé přesvědčeni, vláda využívá jen jako argument pro prosazení vlastní politiky.

Skutečné problémy mladých lidí ignoruje. Ať už jde o nedostupnost bydlení, podfinancované školství – anebo o boj proti změně klimatu.

Čtěte také

Faktem je, že tzv. „rozumné důchody“ budou pro dnešní mladou generaci sotva důvodem ke spokojenosti, pokud to, co je na této planetě čeká, se bude stále víc podobat apokalypse. Čas se přitom dramaticky krátí: podle loňské zprávy expertů z celosvětového Mezivládního panelu změn klimatu je lidstvo v důsledku rychlého oteplování planety na okraji propasti už teď.

Jenže místo zásadního obratu v přístupu ke klimatické krizi zažívají zdejší mladí lidé cosi jako déjà vu: vláda Petra Fialy, ve kterou vkládali naděje nejen oni, najednou navzdory svým předvolebním slibům neprotestuje, když úřady povolí polostátnímu ČEZu prodloužit těžbu hnědého uhlí na dole Bílina o dalších pět let. A chová se netransparentně, když má zveřejnit dokumenty o podzemí polského dolu Turów, kde tamní těžba ohrožuje zásoby spodní vody v Libereckém kraji.

Klimatické cíle

Čtěte také

Ještě loni se zdálo, že by náhlý konec dovozu ruského plynu a ropy mohl být pro obrat průmyslově vyspělého Západu, odpovědného za produkci většiny emisí skleníkových plynů, od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům, urychlujícím katalyzátorem.

Jenže zvýšení cen benzínu nedonutilo lidi přesedlat automaticky na hromadnou dopravu. A dražší energie sice vedly k naprosto nebývalému zájmu o tepelná čerpadla a fotovoltaické panely, ale mnohé domácnosti se vrátily i k topení uhlím a dřívím. Což klimatickým cílům věru neprospívá.

Lída Rakušanová

Jinými slovy, bez naprosto zřetelné a důsledné politické vůle se přechod ke klimaticky neutrální planetě nemůže zdařit. Mladí lidé, kteří ve čtvrtek demonstrovali na náměstí Jana Palacha, nejsou žádní „zelení šílenci“. Prostě se jen bojí o život. Bohužel právem.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio