Libyjské volby jako výraz naděje

10. červenec 2014

Takzvané arabské jaro zachvátilo před 3,5 lety několik zemí Blízkého východu. Některé s revolucí proti autoritářským režimům byly více či méně úspěšné, jiné vyústily v krvavé občanské války. Někde na rozcestí mezi oběma scénáři se právě teď nachází Libye.

Především na východě země, v Benghází a jeho okolí, Libyjci zakoušejí boje jednotlivých ozbrojených skupin, politicky motivované vraždy a teror militantních islamistů. Obyvatelé Libye ale teď mají novou naději v ukončení chaotického porevolučního období.

Právě v těchto dnech přepočítávají volební komise hlasy ve volbách do libyjského parlamentu, které se uskutečnily 25. června. Po nekompetentních přechodných institucích tak 1. srpna zasedne první regulérní demokraticky zvolený sněm.

Samotný průběh parlamentních voleb přitom ukázal, že i v tak nejistých podmínkách jsou Libyjci schopni hlasování zorganizovat a relativně pokojně uskutečnit. Z 200 křesel v budoucím parlamentu zůstalo jen 16 prozatím neobsazených, protože na některých místech Libye se volby z bezpečnostních důvodů 25. června nekonaly.

Čtěte také

V Tripolisu ale byla atmosféra ve volební den naprosto poklidná. Volby si vysloužili i dohled mezinárodních pozorovatelů. Stejně tak se angažovaly libyjské nevládní organizace a také zástupci některých kandidátů.

Změnila se podoba kandidátů. Zatímco před dvěma lety při volbách do prozatímního shromáždění se hlasovalo pro strany, nyní mohli kandidovat jen jednotliví nezávislí kandidáti. Což mnohým ztěžovalo volbu, neboť voliči ne všechny kandidáty dobře znali, ale tato cesta se brala jako náprava minulých chyb. Šlo o snahu vyhnout se korupci a posunout Libyi pozitivním směrem.

Mnozí Libyjci neztrácejí naději ani po 3 nepříliš úspěšných letech transformace z diktátorského Kaddáfího režimu v kýžené demokratické zřízení. Když šli Libyjci před 2 lety poprvé k volbám do Národního kongresu, byli plní očekávání, že Libyi změní ve svůj prospěch. Bohužel se ale stal pravý opak. Ani Národní kongres, ani vláda neposunuly Libyi kupředu ani o kousek. Naopak ji zruinovali.

Volby v Libyi v červnu 2014

Přechodná vláda se dopustila velkých chyb. Nejvážnější bylo to, že nezabavila lidem zbraně a že se povstalci nezapojili do státní armády. Do povstaleckých a revolučních skupin se také dostali obyčejní zločinci. V posledních dnech Kaddáfího režimu totiž hodně vězňů uteklo na svobodu. Říká se, že jich bylo něco mezi 10 a 15 tisíci. V mnoha případech to byli vězni odsouzení k smrti nebo k doživotí za násilné zločiny. Ne za politickou činnost. Nezájem přechodné vlády o tento problém teď způsobuje obrovské potíže.

V Benghází jsou na denním pořádku vraždy nejen policistů, ale i běžných civilistů. V hlavním městě Tripolisu zase ozbrojené skupiny tu a tam unesou nějakého diplomata či politika. Každodenní život přesto plyne většině Libyjců normálně dál. A mediální zkratka, která vytváří obrázek země rozvrácená pomalu občanskou válkou, jim vadí.

Čtěte také

Podle Kamala Gritliho, právníka Nejvyššího soudu, prožívala země 42 let intelektuální destrukce. A je těžké všechno znovu vybudovat. Dle něj země přišla o všechny instituce, nejen bezpečnostní, ale také vzdělávací či právní. Libye teď začíná od nuly.

Gritli, ale věří v potenciál Libye. Země je dle něj blízko Evropě. Má ropu, i když její produkce bohužel už skoro rok stojí. Libyjci jsou charakterem mírumilovní lidé. Věří, že země bude vzkvétat, i když to bude ve vzdálené budoucnosti.

autor: mac
Spustit audio