Libye v kostce: Extremistické milice a nulová kontrola vládních výdajů, popisuje tamní novinářka

25. červen 2014

Libyjci dnes rozhodují o novém složení parlamentu. Co volby v zemi můžou, nebo naopak nemůžou změnit?

První libyjské demokratické volby se uskutečnily v roce 2012. Národní kongres tehdy ovládla menšina spojená s ozbrojenými milicemi, které postupně odstavily policii a armádu na vedlejší kolej.

„Řešení situace v Libyi jsou dvě: vojenské a civilní,“ uvedla v našem vysílání libyjská novinářka Hanán al-Mqawab.

Vojenským řešením je pokus generála Chalífy Haftara, který se se zbytky armády pokouší moc ozbrojených extrémistů zlomit, civilním pak je zvolení nového parlamentu.

„Největším problémem Libye jsou extrémistické milice a naprostá absence kontroly vládních výdajů,“ popsala dnešní Libyi novinářka.

Čtěte také

Od začátku bojů před třemi lety Libyi opustily dva miliony lidí, ale naděje na jejich návrat je podle Hanán al-Mqawab mizivá.

„Národní usmíření může nastat jen za pomoci procesu přechodné spravedlnosti. Současné bezpečnostní podmínky návrat neumožňují.“

Dnešní kritická situace je především důsledek Kaddáfího vlády. „Nezanechal po sobě žádný ráj, ale zcela zničenou zemi bez vzdělávacího systému, zdravotnictví a kultury.“

Za problematický Hanán al-Mqawab považuje probíhající soud s Kaddáfího syny, obžalovanými z válečných zločinů: „Na spravedlivý proces mají nárok všichni. Ale v těchto bezpečnostních podmínkách nemůžete soudit spravedlivě nikoho.“

„Máme silný a čistý soudní systém, ale soudcům je vyhrožováno. Jak může soudce spravedlivě soudit, když je mu vyhrožováno smrtí?“ ptá se novinářka.

autoři: pav , oci
Spustit audio