Libor Dvořák: Ze života ruského oligarchy

17. říjen 2015

Jak se žije oligarchům z nejbližšího okruhu Vladimira Putina, zasaženým západními sankcemi, prozradila paní Jelena, choť jednoho z nich, konkrétně Gennadije Timčenka.

Zároveň novinářům prozradila některé doposud neznámé skutečnosti ze života tohoto dnes miliardářského páru.

Jelena Timčenková je na tom lépe než manžel – je nejen ruská, ale i finská občanka, věnuje se dobročinnosti a ona sama cestuje kamkoli bez překážek. Jak se ale sama vyjádřila, „sankce komplikují společné rodinné cesty“ do EU a USA. O to víc prý zvou své přátele do Ruska a sami hodně cestují po vlasti.

Zajímavé byly odpovědi paní Jeleny, které se týkaly životního stylu rodiny. Ten je prý dán velkou zaměstnaností jejího muže, ale když už se dostala k tomu, jak dnes po 38letém manželství žijí, vzpomněla na dávná léta v někdejším socialistickém Leningradu.

Čtěte také

„Začínali jsme v někdejších typických komunálkách, což je, jak si jistě obyvatelé takovýchto společných bytů vzpomenou, velmi zvláštní způsob lidské koexistence. Proto se taky dnes nějakých obtíží hned tak nezalekneme.“

Když byla tázána, jak jejich rodinný život začínal, suše konstatovala: „Vždyť říkám – typická sovětská komunálka. Všude štěnice a ve společné kuchyni s několika sporáky a vařiči neodmyslitelný pach zelňačky. Vzpomínám, že když jsme z porodnice přinesli starší dceru, uložili jsme ji ke spánku do kufru… Takhle jsme žili a začínali, muž byl tehdy mistr ve fabrice… Jinak jsme na tom byli jako všichni: dvě malé děti a věčné fronty před obchody… Tenkrát naším snem byl samostatný byt, žigulík a tu a tam dovolená někde v Jugoslávii…“

Logo

Vše se jako mávnutím kouzelného proutku změnilo v 90. letech. Gennadij Timčenko se vrhl do podnikání a nakonec se stal spolumajitelem jednoho z největších světových obchodníků s ropou, konkrétně firmy Gunvor. Jeho majetek dnes časopis Forbes odhaduje na téměř 11 miliard dolarů a řadí ho do desítky nejbohatších Rusů.

A jedna malá zajímavost. Někdejší obyvatelé zatuchlého leningradského kumbálu bydlí – v bývalé rezidenci Nikity Chruščova nedaleko moskevské univerzity.

Čtěte také

Dovolte malou osobní vzpomínku: kdysi jsem se jako velvyslanecké dítě s matkou a bráškou do téhle vily dostal na soukromou návštěvu Chruščovovy ženy Niny Petrovny. Přízemí rezidence spíše než skutečný domov připomínalo národopisné muzeum, protože tu ve vitrínách byly vystaveny možná stovky darů, jež Nikita Sergejevič dostával na svých četných cestách po světě.

Zkrátka velmi neosobní prostředí. Člověka by docela zajímalo, jak to tam asi vypadá dnes.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.