Libor Dvořák: Ukrajina ruší přípravu obchodní dohody s EU

22. listopad 2013

Nečekané překvapení! Tvrdilo dnešní ekonomické zpravodajství ruského zpravodajského TV kanálu Rossija 24 v souvislosti s tím, že oficiální Kyjev po několikerém parlamentním odkladu rozhodnutí o zákonech, jež po Ukrajině požadovala EU, pozastavil veškerá evropská vyjednávání. Z ruské strany si jen stěží lze představit prohlášení pokrytečtější: Vzápětí totiž tato stanice poskytla zajímavá čísla o vývoji ukrajinských obchodních vztahů: zatímco během loňského roku ukrajinský obchod s Ruskem, ale i s dalšími zeměmi SNS sice mírně, ale rostl, letošní vývoj je víc než alarmující.

Uveďme alespoň některá čísla – pokles vzájemné ukrajinsko-ruské obchodní bilance je zhruba 25%, což znamená, že ukrajinská ekonomika mimo jiné ztrácí měsíc co měsíc 30-40 tis. pracovních míst. Takové věci se samozřejmě nedějí samy od sebe a na důvěrných schůzkách prezidentů Putina a Janukovyče jistě padly i pohrůžky (samozřejmě z Putinovy strany), které hrozily pohromami ještě většími.

O to komičtější je dnešní prohlášení Vladimira Putina, který obviňuje z vydírání Ukrajiny EU a mimo jiné doslova řekl: „Teď když jsme slyšeli (a já se to dověděl teprve včera), že Ukrajina pozastavila – nikoli přerušila, ale pozastavila – asociační jednání s EU, aby si všechno řádně propočítala, museli jsme konstatovat, že naši evropští partneři se uchylují k hrozbám a nátlaku, až po vyzývání k masovým protestům. Tomuhle já říkám hrozba, tomu říkám nátlak.“ Tolik Vladimír Putin, a musím se přiznat, že už dlouho jsem od něj neslyšel slova tak cynická. Je totiž zcela nepochybné, že o postojích Ukrajiny nerozhodl tlak Bruselu, ale, jak už ostatně řečeno, tlak Moskvy, přesněji řečeno Vladimira Vladimiroviče osobně.

Z evropských reakcí citujme alespoň unijní ministryni zahraničí Catherine Ashtonovou, která dnes mluvila o „brutálním útoku Kremlu“ a sdělila, že EU je zklamaná: „Myslíme si, že toto zklamání se netýká jen Unie, ale všeho ukrajinského lidu.“

Co se týče ukrajinského lidu, ukáže již tento víkend. Opozice svolává na legendární Mejdan, tedy náměstí Nezávislosti v Kyjevě, manifestaci, která by postoj nejvyšších ukrajinských míst odmítla. Viktor Janukovyč a jeho svita přitom mohou až do vilniuského summitu EU na konci měsíce stále ještě počítat s tím, že evropská náruč je jejich zemi stále ještě otevřena. Evropská náruč ale s největší pravděpodobností zůstane prázdná.

autor: ldo
Spustit audio