Libor Dvořák: Ruští vojáci míří z černomořského přístavu Novorossijsk do Sýrie

18. září 2015

Ruská vojenská přítomnost v Sýrii je stále masivnější a jak se zdá, mohla by významně napomoci udržení Bašára Asáda v úřadu prezidenta těžce zkoušené země.

Zatím není jasné, čeho přesně chce Vladimir Putin v Sýrii dosáhnout, ale je zřejmé, že to v každém případě bude přesný opak amerických snah: zatímco Američané si přejí konec Asádova režimu, Putinovi vyhovuje nejen jeho udržení, ale zřejmě i posílení.

Zbraně i vojáci denně proudí především z černomořského přístavu Novorossijsk lodními transporty na syrské přímořské adresy. A co především to je? Bitevní vrtulníky, moderní tanky T-90, bojová vozidla pěchoty, samohybné houfnice a další a další materiál – a to v takovém množství, že to chvílemi opravdu budí hrůzu.

V tuto chvíli je údajně do bojů nasazuje syrská armáda a chce v bojích s umírněnou opozicí i IS využívat především jejich vysoké přesnosti a mimořádné efektivity. Dodávky, na něž koncem srpna upozornil jako první izraelský zpravodajský portál Ynet, do Sýrie s velkou intenzitou proudí už několik měsíců a syrské vládní vojáky jejich obsluze po celou tu dobu učili ruští armádní instruktoři.

Čtěte také

Na množství této techniky se usuzuje třeba na základě fotografií ruských transportních lodí, pořízených tureckými zpravodajskými službami. Takto byla v Bosporu fixována kupříkladu nákladní loď Alexandr Ostrovskij, schopná přepravit tisíce tun vojenského materiálu. Turečtí experti podle ponoru lodi stanovili, že je plně naložená. Další techniku do Sýrie dopravují nákladní letouny Il-76 i obří stroje An-124 Ruslan.

Zvláštní kapitolou je buď už probíhající, nebo chystané nasazení ruských vojáků na syrských bojištích. Jak dnes ve velkém analytickém materiálu oznámil ruský internetový portál gazeta.ru, tzv. smluvní vojáci do posledního okamžiku nevědí, kam vlastně jedou.

Logo

Příslušníci speciální roty v čele s důstojníkem v hodnosti majora, zformované kdesi za Uralem, si do poslední chvíle mysleli, že se přesouvají do Donbasu nebo do Jižní Osetie. Teprve v Novorossijsku zjistili, že se naloďují a putují do Sýrie.

Pokud některý z těchto příjemců vojenského žoldu chtěl smlouvu s armádou zrušit, nebylo mu to umožněno. „My nechceme umírat v Sýrii,“ tvrdí svorně tito mladí muži, jenže to jim není nic platné.

Čtěte také

Současná ruská informační taktika se přitom dost podobá loňské ukrajinské – co se přiznat nemusí, to se nepřiznává. V tomto případě jsou ovšem k dispozici satelitní snímky řady států, potvrzující jak třeba přítomnost šesti ruských migů-21 v Lattakíji, tak i urychlenou přestavbu a rozšíření právě tohoto letiště, kolem nějž vzniká velká ruská vojenská základna.

Korunu tomu všemu dalo ruské ministerstvo zahraničí, které včera prohlásilo, že pokud o to syrská strana požádá, Rusko bude nejen dodávat zbraně, ale v Sýrii nasadí i vlastní techniku a vlastní vojáky. Což s největší pravděpodobností znamená, že už se tak děje. K jakým koncům to povede, těžko říct.

autor: ldo
Spustit audio