Libor Dvořák: Rusové proudí do Islámského státu

30. červenec 2015

Ruská i světová média si za posledního půldruhého roku vytrvale všímají rekrutování Rusů pro boje v rusko-ukrajinské válce v Donbasu: Tak trochu v pozadí ale zůstal problém ještě masovějšího odchodu mladých ruských občanů na blízkovýchodní bojiště.

Nejde jen o Islámský stát – upozorňuje třeba ruská Novaja gazeta. Od roku 2011 odešly nejméně stovky občanů Ruské federace bojovat do ničivé občanské války v Sýrii mezi vládou a opozicí, přesněji řečeno mezi šiítskými alávity a radikálními sunnitskými uskupeními.

Pokud přitom jde o Islámský stát, který je v této chvíli nejmocnější teroristickou formací na území Iráku a Sýrie, ruští občané k němu většinou neinklinují: Soudě podle kriminálních kauz, které se rozbíhají proti ruským navrátilcům z islámských válek, se tito lidé angažují i na straně bojovníků proti IS.

Příkladem za všechny budiž organizace Džejš al Mucherdžín al Ansar, původně zformovaná převážně z občanů někdejšího sovětského státu. Právě v této jednotce často bojovali lidé z kavkazského podsvětí, především Čečenci a Dagestánci.

Čtěte také

Zmíněnou formaci – na rozdíl od IS, který je od konce loňského roku v Ruské federaci považován za zločinné uskupení – ruské právo prozatím za teroristickou nepovažuje.

Zvláštní zpravodajka Nové gazety Jelena Milašinová (která je dnes mimochodem na Severním Kavkazu stejně ohrožená, jako kdysi bývala Anna Politkovská) se během své poslední cesty do oblasti, z níž se bojovníci v blízkovýchodních konfliktech rekrutují nejčastěji, podívala i do vesnice Novosasitli v Chasavjurtském okrese Dagestánu.

Z vesnice Novosasitli v Chasavjurtském okrese Dagestánu od roku 2011 do Sýrie odešlo bojovat 22 lidí

Jen odsud od roku 2011 do Sýrie odešlo bojovat 22 lidí, z nichž pět už na arabských frontách zemřelo a pět navrátilců čelí trestnímu stíhání.

Nejhorší to asi má starosta vesnice Achjad Abdullajev, který neustále musí zažehnávat konflikty mezi lesními bandity, místními vesničany, jež toto v zásadě saláfitské lesní bratrstvo tyranizuje, a místní policií, která za kriminálníky považuje obě tyto skupiny místních obyvatel.

Čtěte také

Pikantní přitom je, že saláfitské fundamentalisty nejednou k odjezdu na Blízký východ přiměla místní FSB, která se tak chtěla zbavit nežádoucích extrémistů.

Podobně jako jinde ve světě jsou největším problémem navrátilci. Jak tvrdí starosta Abdullajev, mnozí z těch, kteří s požehnáním FSB odešli bojovat na islámské fronty, původně nebyli ve víře nijak horliví.

Logo

Na Blízkém východě však prošli důraznou islámskou výchovou (o vojenské nemluvě), a vracejí se jako všeho schopní extrémisté.

Od Ruska se tedy dá očekávat, že v boji s IS by se Západem mohlo spolupracovat – rozsáhlé oblasti Ruské federace, kde je islám hlavním náboženstvím, by se totiž pro Moskvu mohly stát, ba už se často staly zcela reálnou hrozbou.

autor: ldo
Spustit audio