Libor Dvořák: Rusko zakázalo dovoz vína ze Západu

29. srpen 2015

Ruský ministr zemědělství Alexandr Tkačov označil ruský vinařský průmysl poněkud přezíravým termínem „stáčírny vín" (což je přísně vzato pravda) a doporučil buď pronikavě zvednout na zahraniční vinné polotovary i hotová vína, anebo těmto výrobkům do ruských podniků cestu zcela uzavřít.

Právě druhou eventualitu, tedy úplný zákaz importu, považuje prezident Svazu vinařů a výrobců vín v Rusku Leonid Popovič za „nejhorší variantu".

Ruský tzv. obchodní ombudsman Boris Titov pak rovnou upozornil, bude-li nejnovější nápad vrcholného šéfa ruského zemědělství realizován, budou se Rusové letos nuceni obejít bez tolik tradičního silvestrovského sektu.

Podle již zmíněného pana Popoviče už malé omezení dovozu této produkce povede k výraznému zdražení vín a soudí, že pokud bude zákaz totální, „ceny poskočí šíleně a objem vína, vyráběného v Rusku, významně poklesne".

Čtěte také

Ministru Tkačovovi je třeba přinejmenším částečně dát zapravdu v tom, že je „nepřípustné", aby se do Ruska dovážela „v podstatě či naprosto hotová vína, stáčela se do láhví s domácími vinětami a pak se prodávala jako ruská". Je to ostatně nepoctivé vůči spotřebiteli.

Na hlavní zpravodajské TV stanici Rossija-24 šéf rezortu zemědělství konstatoval, že není možné, aby „pro ruského výrobce bylo jednodušší a levnější přivézt jihoafrickou cisternu" než nakoupit surovinu z tradičních domácích produkčních oblastí na jihu Ruska.

Logo

To zní sice logicky, ale za prvé jsou tu ekonomické ohledy, za druhé se zejména šumivá vína vyrábějí ze zahraničních polotovarů, protože domácích surovin je katastrofální nedostatek a za třetí jakmile by se zvedla cena této produkce domácího původu, její místo by rychle zaujaly rovnou láhve s cizími vinětami.

Chystané administrativní opatření by nakonec možná vedlo k obnově ruských vinohradů v tradičních vinařských oblastech (kde réva mimochodem vzala za své před třiceti lety, během Gorbačovovy protialkoholní kampaně), jenže výsadba vinic by podle odhadu odborníků trvala 10-15 let.

Domácí náhrada dovozu, o níž dnes tak rádi a tak vehementně mluví lidé kolem Kremlu, je tak záležitostí vyloženě iluzorní - což samozřejmě platí i v mnoha dalších oborech, a to o dost důležitějších než je obchod s vínem.

autor: ldo
Spustit audio