Libor Dvořák: Rusko v syrské defenzívě

14. duben 2018

Ať už se Rusko na americko-britsko-francouzskou akci dívá jakkoli, musí mu každopádně být krajně nepříjemná.

Od 30. září 2015, kdy na syrskou oblohu poprvé vzlétla ruská letadla, popřípadě rakety, mohl mít Vladimir Putin pocit, že ruské vzdušné a kosmické síly hrají v syrském konfliktu přinejmenším velmi podstatnou, ne-li nejpodstatnější úlohu. Loňský první a letošní druhý hlavně americký raketový úder ale ukázal, že podobné a možná ještě lepší možnosti má i Západ.

V této chvíli můžeme hlavně být rádi, že především ruské a americké letecké síly se přímo nestřetly a že Rusové proti této západní vojenské operaci nijak nezasáhli.

Útoky v Sýrii

Rétorické souboje a informační válka

Původně totiž hrozili, že pokud západní spojenci podobnou akci zahájí, ruské zbraně neudeří jen po případných raketách, ale i po místech jejich odpalu. To by znamenalo, že ruský kontingent by začal střílet například po amerických letadlech a lodích - a to by samozřejmě bylo podstatně vážnější.

Na co se tedy Rusové v této chvíli nejpravděpodobněji soustředí? Určitě na rétorické souboje na půdě OSN i mimo ni, na zpochybňování oprávněnosti západního protiasadovského zásahu a možná i na jiné formy informační či spíše dezinformační války.

Spojené státy spolu s Británií a Francií více než stovkou střel zaútočily na cíle v Sýrii

V té se Rusko přinejmenším od roku 2014, kdy začala ukrajinská kampaň, osvědčilo jako mistr nad mistry.

Mnoho jiných možností totiž ruští politici nemají - ledaže by pomýšleli na nějakou skutečnou válku se Západem. Na to se však podle všech dosavadních známek nechystají.

autor: ldo
Spustit audio