Libor Dvořák: Ruská média hovoří s Asadem

16. září 2015

Syrský prezident Bašár Asad krajně nerad poskytuje velké rozhovory pro média. V případě ruských sdělovacích prostředků však v úterý učinil výjimku a s reportéry celostátních ruských TV hovořil přes hodinu. Jistě i proto, že Rusko je v tuto chvíli jeho nejmocnějším a nejvlivnějším spojencem.

„Západ chce změnu vedení v Sýrii i v Rusku,“ řekl Bašár Asad ve zmíněném velkém interview, jež ruská zpravodajská televize Rossija24 odvysílala dnes v pravé poledne moskevského času. V této souvislosti prohlásil, že právě na Západě je proti němu osobně i proti Vladimiru Putinovi vedena propagandistická kampaň.

Ale poslužme si rovnou obsáhlým citátem: „Západ není schopen vnímat jevy jako je partnerství a fenomén suverénních států. V čem spočívají západní výhrady vůči Rusku? Nebo vůči Sýrii? Nebo vůči Íránu? To všechno jsou přece suverénní státy. Západ by nejraději odstranil jednoho konkrétního člověka, a na jeho místo postavil jiného, který by jednal právě v západním zájmu, a ne v zájmu své vlasti.“

Tolik Bašár Asad, který vzápětí dodal, že o jeho setrvání v úřadu či odchodu z prezidentského křesla může rozhodnout jedině syrský lid. V celém více než hodinovém rozhovoru se Asad projevil jako pragmatický a pružný politik, který dobře ví, kam udeřit, protože je mu jasné, že euroamerické společenství vnímá IS jako možná ještě většího nepřítele než on sám.

Čtěte také

Příkladů je celá řada. Vcelku právem Asad prohlásil, že západní koalice, již nejnověji posílili i Australané, útočí na IS jen ze vzduchu, což k pozitivnímu výsledku docela jistě nepovede – o čemž jsme ostatně mluvili už mnohokrát. K tomu syrský prezident okamžitě dodal, že pozemní síly v boji proti IS zatím nasazuje právě jen jeho režim.

Zapomněl ovšem dodat, že tyto pozemní síly dnes kontrolují jen zhruba 20 procent syrského území. Velké Asadovo interview pro ruské televize naznačuje, že hlavně on hraje vabank.

Logo

Prohlásil také třeba, že každý politik musí pracovat především ve prospěch svého národa a doslova řekl: „Když setkání či dokonce stisk ruky s kýmkoli přinese Sýrii užitek, tak jsem povinen to podstoupit – ať se mi to líbí nebo ne.“

Západnímu společenství se, jak plyne i z posledního rozhovoru mezi americkým a ruským ministrem zahraničí, ani trochu nezamlouvá sílící rusko-syrské souručenství. Oficiální představitel Bílého domu Josh Ernest už před touto debatou prohlásil, že Asad už dávno ztratil politickou legitimitu a že pokud na něj Moskva sází, mohla by se z toho stát strategická prohra.

Otázkou ovšem je, jak se Západ zachová, pokud se rusko-syrská aliance začne v boji s IS nabízet jako reálná alternativa.

autor: ldo
Spustit audio