Libor Dvořák: Regionální volby v Rusku byly generálkou na volby parlamentní. Ty proběhnou příští rok

14. září 2015

V Rusku v neděli proběhl tzv. jednotný volební den – volilo se na místní, municipální a regionální úrovni. Zvoleno bylo například 21 nových gubernátorů. Tyto volby byly generální zkouškou na další volby, tentokrát mnohem důležitější parlamentní, které proběhnou napřesrok.

Vše pod kontrolou chce mít nejvyšší ruská státní moc právě v příštím roce, kdy se bude rozhodovat o příštím složení Státní dumy.

Prosincové parlamentní volby roku 2011 totiž Putinovu establishmentu i prezidentovi samotnému přinesly těžký šok v podobě nevídaných protestních akcí v ruských velkoměstech: Snadno prokazatelné volební i povolební podvody ve prospěch nové státostrany jménem Jednotné Rusko, která ostatně vznikla výhradně jako Putinův politický servis a tak se taky po celou dobu své od počátku poněkud ostudné existence chová.

Přejděme ale ke včerejšku. Tentokrát se chyby zpřed čtyř let v zásadě neopakovaly a premiér Meveděv, který shodou okolností dnes oslavil padesátiny, tak mohl risknout prohlášení, že „tyto volby proběhly v maximálně konkurenčním prostředí a vyjadřují vztah řadových voličů ke straně Jednotné Rusko“.

Neměl sice pravdu, protože konkurence pro Jednotné Rusko se nepřipouští, a kdyby snad vznikala, bude rovnou potlačena, ale pokud jde o výsledky, čísla mluví opravdu jednoznačně.

Čtěte také

Přesněji řečeno až příliš jednoznačně – mimochodem i proto, že Rusové, 15 let postupně stáčení do postsovětského kozelce, uvažují přímočaře: Svěřme moc tomu, kdo už ji stejně třímá v rukou…

Tzv. volby tak byly dosti nudné – snad s výjimkou Kostromské oblasti, kde byla v jako jediném ze 83 subjektů Ruské federace umožněna účast opoziční koalice pod praporem strany PARNAS, a snad ještě v Irkutsku, kde vznikl stav reálné konkurence mezi vládním a komunistickým kandidátem na úřad gubernátora.

Logo

Pokud mluvíme o včerejšku jako o generálce na příští volby parlamentní, dá se rovněž rovnou konstatovat, že také napřesrok se zřejmě bude volit předčasně v jednotném zářijovém volebním dni, a nikoli v prosinci, jak káže skoro čtvrtstoletá tradice.

Proč? Dobře to dnes v na televizi Rossija24 řekl komunistický předák Zjuganov: Putinská moc si nepřeje žádný předvolební boj a žádné předvolební diskuse, a tak jsou pro ni nejpřijatelnější volby víceméně na konci dovolených a prázdnin, kdy někteří voliči, co by před urnami mohli zlobit, jednoduše nepřijdou, a ti ostatní si nic pořádného nedokáží domluvit.

Zní to možná trochu primitivně, ale bude to tak. Jak soudí četní ruští politologové, putinismus je tváří v tvář zhoršující se ekonomické situaci země stále nervóznější, a tak si i zdání voleb, s nímž máme v Rusku už léta tu čest, snaží co nejvíc usnadnit.

autor: ldo
Spustit audio