Libor Dvořák: Putin versus umělci

25. květen 2017

Ruský prezident Vladimir Putin dospěl včera v Kremlu k velmi nečekanému závěru, týkajícímu se údajné rozkradačské kauzy v Gogol-centru, jehož režisérskou hvězdou je avantgardní divadelník Kirill Srebrennikov.

Ve zmíněném divadle mělo být zneužito dvěstěmilionové státní dotace, takže v úterý ruská policie provedla šťáru jak v Gogol-centru, tak i v režisérově bytě.

Včera se v Kremlu udílely státní ceny a vyznamenání pro ruské umělce. A právě tam se odehrálo poněkud nečekané intermezzo. Umělecký šéf Divadla národů Jevgenij Mironov, který byl sám vyznamenán, předal prezidentu Putinovi nejdřív dopis, v němž se režiséra Srebrennikova zastávají desítky ruských divadelních i jiných umělců.

Když začínaly cinkat poháry se šampaňským, Mironov k ruskému prezidentovi přistoupil znovu a vyvolal krátký, ale velmi hektický dialog. Připomeňme si ho.

Mironov: Věděl jste to? Putin: Ano, doneslo se mi to včera. Jako obvykle z médií. Mironov: Ale proč? Proč to děláte? V pondělí přece letíte do Francie? Tak k čemu vám to proboha je?! Putin (vskutku nečekaně): Jsou to prostě pitomci!

Logo

Prezidentská předvolební kampaň běží

Takový je prezidentův vzkaz pro ruskou policii a orgány Vyšetřovacího výboru RF, jež patrně za oběma šťárami stojí. Pozadí je celkem jasné: Kirill Srebrennikov, jehož inscenace podle próz nacionalistického, ale zároveň nadaného a úspěšného prozaika Zachara Prilepina, omonovce v Čečensku a nacbola neboli nacionálního bolševika ve stejnojmenné straně Eduarda Limonova, před dvěma lety byla k vidění i v pražské Hybernii, tedy tento Srebrennikov je nekonformní umělec.

Nu a protože je nekonformní, je rovnou podezřelý. Jenže tentokrát to Putinovi přisluhovači zřejmě trochu přehnali a nejvyšší chlebodárce je proto mediálně klepl přes prsty.

Velmi pochybuji, že by se Srebrennikovova divadelní tvorba člověku Putinova ražení zamlouvala. V tomhle případě jde ale o mnohem víc. V Rusku přirozeně už běží prezidentská předvolební kampaň – i když se zatím vlastně na 100 procent neví, zda do ní sám Putin nakonec vstoupí nebo zda si nakonec raději nevytvoří vlastní moderní opričninu podle vzoru Ivana Hrozného.

Oč ale každopádně nestojí, je negativní publicita. Ukázal to už rozruch kolem tzv. renovačního programu činžovních domů z 50. - 70. let, zvaných chruščováky. Jakmile se lid začal bouřit, Vladimir Vladimirovič okamžitě prohlásil, že nikdy nepodepíše zákon, který by šel proti zájmům řadových ruských občanů.

Logo

V Srebrennikovově případě jde spíše o střední třídu a intelektuály, tedy tu kategorii občanstva, již Putin po protestech proti němu z let 2011-2012 původně hodil přes palubu. Dnes má patrně dojem, že by mohl potřebovat i tyto lidi.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.