Libor Dvořák: Putin, Netanjahu a nepsané dohody

27. únor 2019

V Moskvě proběhly rozhovory mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Schůzka byla věnována situaci v Sýrii a íránské roli v něm.

Pravdou je, že na zasedání izraelské vlády 24. února Netanjahu prohlásil, že „má jasné poselství pro íránský režim, který chce stát Izrael zničit. Izrael proto bude dál podnikat vše myslitelné, aby posilování íránské vojenské přítomnosti v Sýrii zastavil.“

Gita Zbavitelová: Netanjahu v Moskvě. Írán ze Sýrie neodchází, Rusko ho nevyhání

S odstoupením USA od íránské jaderné dohody je spokojený kromě Donalda Trumpa i izraelský prezident Benjamin Netanjahu. Oba se mýlí, říká Ilona Švihlíková

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu opět navštívil Vladimira Putina v Moskvě. Byl tam letos už potřetí a za poslední tři roky devětkrát; viděl se s ním tak častěji než s kteroukoli jinou hlavou státu, Donalda Trumpa nevyjímaje. Téma jednání bylo stejné jako vždycky – íránská vojenská přítomnost v Sýrii a izraelská bezpečnost.

Na druhé straně podle ruského orientalisty Michaila Magida jsou nápadně časté Netanjahuovy návštěvy v Kremlu právě pro něj rovněž prvořadou nezbytností. Je možné, domnívá se tento politolog, že v poslední době mezi oběma muži vznikly rozmíšky, týkající se především války v Sýrii.

Přestože vztahy mezi oběma zeměmi a jejich šéfy jsou opravdu živé, jen sotva je lze označit za nekomplikované. A proč?

Hlavní neshody zcela nepochybně plynou ze všeho, co souvisí právě se Sýrií. Na jedné straně jsou v zemi přítomna jak ruská, tak íránská vojska, díky jejichž podpoře Asadův režim kontroluje asi 60 procent syrského území. Rusko tu přitom figuruje jako přímý vojenský spojenec Íránu.

Setkání s politikem světového formátu

Pro Izrael je ale právě Írán hlavním důvodem pro ostré bolesti hlavy, protože židovský stát a jeho politická reprezentace považují sílící Írán, který už svůj vliv rozšířil nejen do Sýrie, ale i do Libanonu a Iráku, za svého hlavního nepřítele.

Přes hodně složité aktuální vztahy proto má dnešní schůzka pro oba politiky velký význam. Netanjahu jí může využít v rámci kampaně před izraelskými parlamentními volbami, které se konají už 9. dubna a do nichž zasáhne i značné procento Izraelců ruského původu.

Putin, který se kvůli ukrajinskému dobrodružství hned tak s někým setkat nemůže, protože skoro nikde není vítán, si také připíše jasné domácí body: schůzka s Netanjahuem je jednoduše setkáním s politikem světového formátu. A těch ruský prezident z již zmíněných důvodů v posledních letech zažil opravdu málo.

Studio 68. Rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Nejpodstatnější jsou ovšem psané a ještě spíš nepsané dohody. Příklad za všechny: Izraelské vzdušné síly zasadily na území Sýrie v posledních dvou letech kolem 250 úderů po jednoznačně íránských cílech i po objektech Asadových vojsk či dalších sil, angažujících se v konfliktu. Ruská protivzdušná obrana v Sýrii přitom nezasáhla ani jednou.

Již citovaný Michail Magid je toho názoru, že oběma stranám jde hlavně o to, aby se nedejbože nedostaly do vzájemného souboje – a takový předpoklad zní víc než pravděpodobně!

Spustit audio