Libor Dvořák: Putin chce udělovat cenu za obranu lidských práv

12. srpen 2015

Právě dnes přišla z Moskvy zpráva opravdu nečekaná: prezident Vladimir Putin zřídí cenu pro obhájce lidských práv a zasloužilé představitele ruské dobročinnosti. Finanční hodnota prémie bude obnášet 6 milionů rublů a poprvé bude udělena koncem tohoto roku či v průběhu roku dalšího.

„Zatím jsme hledali peníze," sdělil představitelům listů Kommersant a Vědomosti šéf prezidentské Rady pro lidská práva Michail Fedotov a zároveň i někteří představitelé administrativy ruského prezidenta.

A k tomu přišlo další, snad ještě nadějeplnější sdělení: zástupce vedoucího ruské prezidentské kanceláře Vjačeslav Volodin se nechal slyšet v tom smyslu, že vzniká expertní skupina, která by měla korigovat současné drakonické zákonodárství ve sféře nevládních neziskových organizací.

Ty, jak známo, se už delší dobu - zejména pokud se věnují činnosti související s politikou a pobírají zahraniční finanční pomoc - musejí samy prohlásit za „zahraniční agenty". Už nejednou jsme připomínali, co to pro ně i jejich pracovníky v atmosféře Ruska stále ještě postsovětského znamená…

Informační zdroj listu Vědomosti zdůraznil, že návrh na zřízení ceny už leží na Putinově pracovním stole a že zmíněná cena bude proporcionálně rozdělena pro všechny nominované uchazeče. Zároveň je prý tato prezidentská iniciativa "signálem pro všechny podnikatele, že obranu lidských práv a dobročinnost mohou a dokonce by měli podporovat přinejmenším stejně intezivně jako stát".

Čtěte také

Již zmíněný Michail Fedotov k tomu dodal, že „zřízení podobné ceny pomůže zvýšit prestiž takovéto činnosti a zbavit obhájce lidských práv podezření ze strany významného segmentu současné ruské společnosti".

Pohled od Kremlu

My k tomu dodejme, že ona podezření, o nichž není pochyb, vyvolalo právě rozhodnutí Putinova státu ocejchovat značný počet lidskoprávních organizací potupným přídomkem "zahraniční agent.

Jak hodnotit tuhle opravdu neobvyklou iniciativu podplukovníkova Kremlu? Hodně k věci okamžitě podotkla členka prezidentské Rady pro lidská práva, předsedkyně Moskevské helsinské skupiny a nestorka sovětského disentu Ludmila Alexejevová.

Ta řekla, že v podmínkách, kdy její organizace byla nucena vzdát financování ze zahraničí, by podobnou prezidentskou prémii jistě brala. Celý projekt ovšem označila za „zvláštní" a zdůraznila, že Kreml „má své vlastní představy o tom, které organizace tohoto typu jsou užitečné a které škodlivé".

A jsme nejspíš doma: Putin chce zahraniční financování nevládek nahradit domácím, ovšem s tím, že peníze dá jen tomu, kdo se jemu osobně zamlouvá. Čímž je řečeno vše…

autor: ldo
Spustit audio