Libor Dvořák: Proč se nekonala debata před volbou prezidenta na kyjevském stadionu?

15. duben 2019

Na kyjevském stadionu Olympijskij se v neděli ve 14 hodin místního času měla konat první debata prezidentských uchazečů, kteří se za týden utkají v druhém kole ukrajinských prezidentských voleb.

Dostavil se ale jen dosavadní prezident Petro Porošenko, jeho hlavní soupeř Volodymyr Zelenskyj nikoli.

Libor Dvořák: Spor kolem debaty Porošenka a Zelenského

Billborad Petra Porošenka s nápisem: 21. duben, den rozhodující volby

Předvolební atmosféra na Ukrajině před druhým kolem hlasování o novém prezidentovi houstne.

Začněme asi tím, proč Volodymyr Zelenskyj v neděli do Národního sportovního komplexu Olympijskyj nepřišel. Přes média každopádně sdělil, že podle informací jeho předvolebního štábu se tu proti němu chystala provokace, které se nechtěl vystavit. Jaká – to ve své zprávě neupřesnil.

V této situaci scénu pod tribunou stadionu, před níž se sešlo několik tisíc lidí, plně opanoval dosavadní ukrajinský prezident Petro Porošenko. Ten prohlásil, že „země nechce kupovat zajíce v pytli a musí si zvolit skutečného prezidenta a nejvyššího velitele branné moci“.

Během svého vystoupení Zelenského vyzval, aby se okamžitě dostavil, a slíbil, že ho každý den po celý tento týden bude vyzývat k živým televizním debatám.

Fenomén Zelenského

Podotkněme, že zřejmě marně: Zelenskyj zatím „stadiónovou diskusi“ připustil až na 19. dubna v sedm večer, a to na tomtéž místě, kde se v neděli objevil jen Porošenko. Už o hodinu později se ale má odehrát poslední oficiální debata v ukrajinské veřejnoprávní televizi. Uvidíme, kam nakonec Zelenskyj přijde, a zda vůbec někam.

Libor Dvořák: Zelenskyj míří na nevýhodu Porošenka

Kandidát na ukrajinského prezidenta Volodymyr Zelenskyj

Současný ukrajinský prezident Petro Porošenko svého soupeře Volodymyra Zelenského vyzval, aby se debata kandidátů před druhým kolem prezidentských voleb odehrála v neděli na největším stadiónu země v Kyjevě.

V jaké situaci se tedy týden před rozhodujícím druhým volebním kolem oba kandidáti ocitli? Porošenko musí ke své sebeprezentaci využít jakékoli příležitosti, kdežto Zelenskyj klidně vůbec žádné – a není vyloučeno, že právě to mu jeho štáb poradí.

Podle některých průzkumů má totiž k dispozici nejméně 50, ale podle některých průzkumů dokonce až 70 procent preferenčních hlasů, kdežto jeho soupeř maximálně něco přes 20 procent. A to je více než polovina Ukrajinců rozhodnuta Porošenka nevolit v žádném případě.

Jak se tedy zdá, je rozhodnuto předem, ať se děje cokoli. K tomu snad dodejme už jen to, že současná hlava státu slíbila respektovat jakýkoli výsledek nedělního hlasování.

Připojme ještě názor tentokrát ruského podnikatele Sergeje Vasiljeva, který upozorňuje, že vývoj na Ukrajině by měla soustředěně sledovat i ruská nejvyšší místa.

Studio 68. Rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Vasiljev říká: „Fenomén Zelenského může být výsledkem shody mnoha okolností – například úspěšně sehrané role lidového prezidenta Holoboroďka ve sledovaném televizním seriálu, nekončící ukrajinské ekonomické krize a k tomu bezmezné celonárodní beznaděje a snahy najít nějaký paprsek světla. Může to ale být i další pokračování celosvětového trendu, kdy média, internet a sociální sítě mohou doslova během okamžiku doslova z ničeho stvořit nového celonárodního vůdce.“

Tolik Sergej Vasiljev a my k tomu dodejme, že právě k něčemu podobnému se na Ukrajině schyluje.  

Spustit audio