Libor Dvořák: Proč Rusko v dohledné době nenapadne východ Ukrajiny

15. leden 2022

V období těsně předcházejícím právě proběhlému diplomatickému maratónu v Ženevě, Bruselu a Vídni se stále častěji ozývaly obavy, že Rusko v dohledné době napadne východ Ukrajiny. Potvrzovaly to kupříkladu analýzy ukrajinské, ale také americké rozvědky a tento fatální vývoj se zdál nevyhnutelný. Postupně však začaly zaznívat i názory přesně opačné.

Čtěte také

Jako první se poměrně rezolutně ozval dlouholetý šéf Mnichovské bezpečnostní konference Wolfgang Ischinger. Ten už někdy před měsícem prohlásil, že Putin je přece „zkušený a racionální politik“ a že si snad umí spočítat, jaká plus a jaká minus by jeho zemi takovéto vojenské dobrodružství přineslo. Jednoznačné mu připadá, že veškeré pragmatické argumenty mluví proti vpádu na východní Ukrajinu. K tomu ovšem rovnou dodejme, že pan Putin zřejmě nebude uvažovat jako pan Ischinger – to je víc než jisté. Ale jinak? Jistá naděje v tom je…

Daleko rezolutnější a argumenty vybavenější je ukrajinský vojenský expert, plukovník v záloze Oleg Ždanov. Ten je přesvědčený, že ruský prezident ve skutečnosti nemá k dispozici takovou vojenskou sílu, jakou se při každé příležitosti holedbá, a že přesvědčení, že „Putin zaútočí už zítra“, se během pár týdnů rozplyne. Současný status quo by pak mohl vydržet nejméně do léta, dokonce možná po celý letošní rok.

Jiná Ukrajina

Podobně uvažuje známý ruský politolog Dmitrij Oreškin, který tvrdí: „Putin dnes nemá dostatek možností a zdrojů, aby se jen tak vrhl na Ukrajinu – a sám to moc dobře ví.“ K tomu vyjmenovává čtyři další důvody, proč se Kreml k velkému vpádu neodhodlá: Zaprvé by to nebyla válka ani malá, ani vítězná. Ukrajina má dnes jinou armádu než v roce 2014 a navíc v ní významně poklesl vliv agentů ruské FSB. Zadruhé má Ukrajina docela jinou výzbroj než před osmi lety. Zatřetí svět vnímá Rusko diametrálně jinak než před nějakými deseti lety, a kdyby Putin Ukrajinu napadl, vyvolá to všeobecné rozhořčení. A začtvrté ruský prezident chápe, že jeho země je vojensky slabší než Západ.

Libor Dvořák, publicista a komentátor

Možná nejvýmluvnějším signálem, že se Rusko k útoku na Donbas nechystá, jsou ale čtvrteční výroky náměstka ruského ministra zahraničí Sergeje Rjabkova. Ten v duchu militantní ruské zahraničněpolitické rétoriky posledních týdnů konstatoval, že „NATO by si mělo sbalit svých pět švestek a stáhnout své vojáky západním směrem“, ale vzápětí připustil i jinou možnost: pokud se Aliance nezachová podle ruských toužebných přání, nebo dokonce ultimát, Rusko by své vojáky mohlo rozmístit třeba ve Venezuele či na Kubě, a vyvolat tak novou karibskou krizi. Navíc má Rusko ve vzniklé situaci ještě jednu výhodu – své vojáky může nakonec od ukrajinské hranice kdykoli stáhnout a ještě prohlásit: Tak vidíte, že jsme žádný útok nepřipravovali a jen cvičili…

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související