Libor Dvořák: Pravý sektor komplikuje Ukrajině život

14. červenec 2015

Násilnosti na západní Ukrajině pokračují i poté, co byli zadrženi první dva členové komanda Pravého sektoru, které se v sobotu utkalo s oddílem milice.

Připomeňme, že v přestřelce byli tři lidé zabiti a dalších deset zraněno. Dnes vybuchly dvě nálože u služeben milice ve Lvově. Ukrajinské ministerstvo vnitra je toho názoru, že výbuchy souvisejí právě se sobotním soubojem policistů s ozbrojenci Pravého sektoru.

„Je to snaha o destabilizaci země,“ říká se v oficiálním prohlášení ministerstva vnitra, a jak se zdá, konfrontace mezi Pravým sektorem a ukrajinskou státní mocí nejenže pokračuje, ale dokonce eskaluje. Lvovská milice funguje v pohotovostním režimu a vyšetřovatelé se snaží zjistit, kdo konkrétně za zaminovanými vchody do policejních stanic stojí.

Aby se to nepletlo, neznámí hackeři se dostali na internetové stránky prezidenta Porošenka a ministra vnitra Avakova. Stalo se tak poté, co ukrajinský prezident příslušná místa požádal o „právní kvalifikaci svévolného odchodu jednotek Pravého sektoru z oblasti tzv. antiteroristické operace v Donbasu“.

Čtěte také

Pokud jde o Arsena Avakova, na jeho twitteru se nejdřív objevilo sdělení, že jeho ministerstvo vnitra připravuje soubor dokumentů, na jehož základě by předák PS Dmytro Jaroš byl zbaven poslanecké imunity.

Představitelé PS dále tvrdí, že ministrův twitter mají pod stálou kontrolou; na jeho stránce se každopádně objevil i dosti hrozivý vzkaz: „Arsene, pamatuješ se na Saška Bilého?“ Připomeňme, že koordinátor PS Alexandr Muzyčko zvaný Saško Bilyj byl před rokem a čtvrt zabit na západní Ukrajině.

Přičteme-li k tomu všemu časově neomezené protestní akce Jarošových lidí prakticky po celé zemi a pohrůžky Pravého sektoru, že jeho záložní prapory právě v Zakarpatsku jsou v případě potřeby schopny dorazit kamkoli, třeba i do Kyjeva, je smutný obrázek současné Ukrajiny, svírané jedním faktickým konfliktem na východě země a latentní, ovšem neustále sílící krizí na západě skoro úplný.

Nedaleko západoukrajinského Mukačeva došlo k přestřelce mezi ukrajinskou policií a příslušníky Pravého sektoru

Je samozřejmě otázka, co Jaroš a jeho lidé svým počínáním sledují. V každém případě je to ovšem ukázka totální politické nezodpovědnosti pohlavárů Pravého sektoru.

Tvrdé jádro Pravého sektoru samozřejmě není nijak zvlášť početné, a jak ukázaly poslední parlamentní volby, ani voličská podpora pro ukrajinský pravicový extremismus není nijak významná.

Ovšem na to, aby tito lidé beztak podlomené Ukrajině život ještě dále zkomplikovali, je to síla postačující. O to soustředěnější musí být snaha ukrajinské nejvyšší státní moci tyto extremisty pacifikovat.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.