Libor Dvořák: Občané Birjuleva viní úřady i menšiny

15. říjen 2013

Tak by se zhruba dal popsat stav věcí na zmíněném sídlišti. Zatímco pracovní imigranti, především ze zakavkazských zemí a Střední Asie, vidí problém v tvrdém jádru ruských fašizujících nacionalistů, kteří nedělní masakr vyvolali, prostí Moskvané si zčásti právem, zčásti pak neprávem stěžují na představitele národnostních menšin, kteří podle jejich názoru většinové ruské obyvatelstvo Birjuleva tyranizují nejen útoky, jako byl ten čtvrteční, ale takříkajíc i jiným kulturním kontextem, v němž se celkem přirozeně pohybují.

A policie prý proti tomu nic nedělá. Velkorusovi, jehož krajana jen tak pro nic za nic zabil ázerbájdžánský násilník, budete asi těžko vysvětlovat, že moskevští gastarbeiteři jsou frustrovaní malými příjmy, většinou otřesnými podmínkami bydlení a koneckonců i snad až genetickou nevraživostí již zmiňované většinové ruské komunity vůči každému, kdo je snědý a černovlasý.

Faktem každopádně je, že hned vzápětí bylo zadrženo a prověřeno také skoro 1200 gastarbeiterů, pracujících především ve zdejším velkoobchodním skladu ovoce a zeleniny, který je obyvatelstvu sídliště právě kvůli velké koncentraci Kavkazanů a Středoasiatů trnem v oku. Velkosklad byl prozatím na pět dní uzavřen, ale není vyloučeno, že otevřen nebude už nikdy. To však širší a obecnější problém soužití Rusů s Nerusy nevyřeší. Jde totiž o záležitosti podobné těm, jež zažívají třeba Francouzi se svými nejméně pěti miliony Arabů. Především ekonomika, ale v ruském případě i demografické ohledy, přistěhovalce jednoduše vyžadují. Bez ohledu na to, jak se původní a nové obyvatelstvo mezi sebou snáší.

V každém případě se podobné výbuchy rasové nesnášenlivosti v Rusku periodicky opakují: v roce 2006 došlo k podobné historii v severoruské Kondopoze, kde se většinoví Rusové tvrdě pobili s místními Čečenci, a v roce 2010 se pak protikavkazanské excesy odehrály dokonce v těsné blízkosti moskevského Rudého náměstí. Je tedy víc než pravděpodobné, že násilnosti jako ty birjulevské se budou opakovat znovu a znovu. Tady je opravdu každá rada drahá – tím spíš, že nějaká univerzální se jen těžko najde.

autor: ldo
Spustit audio