Libor Dvořák: Nový stalinský pomník v Moskvě

1. červen 2013

Sovětský politik, u nás doma patrně nejnenáviděnější, protože právě on stál za srpnovou okupací z roku 1968, již si ti starší z nás moc dobře pamatují, se tedy dočkal: Přestože obhájci lidských práv protestovali, iniciativní skupina v čele s někdejším novinářem a dnes poslancem za stranu moci Jednotné Rusko Alexandrem Chinštejnem. Nahradí tak tu, která se po sejmutí ze stěny domu ocitla v jednom berlínském muzeu…

„Předpokládáme, že deska bude hotova a instalována ke dni narozenin Leonida Iljiče, tedy 19. prosince. Původně jsme ji chtěli osadit už ke dni vítězství, ale to se bohužel nepodařilo,“ říká Chinštejn a člověk se nestačí divit, co všechno se to tu restauruje – nejen památka muže, který je symbolem stagnace Sovětského svazu a zániku celého komunistického režimu, ale i falešný mýtus o válečném hrdinovi Brežněvovi, který bývalý politruk ve své knize Malá země stvořil sám. Mimo jiné zřejmě jako argument pro připichování dalších a dalších hvězd hrdiny Sovětského svazu na svá stařecká prsa.

Moc případně celý tenhle podivný nápad hodnotí Jan Račinskij ze společnosti Memoriál: „Je to opravdu praštěnost, protože zdaleka ne každá postava dávné i nedávné historie si pamětní desku zaslouží. Leonid Iljič je osobnost jednoznačně vyvolávající pochyby. Je to hrdina politických anekdot, který se vlastně žádnými zvláštními zásluhami nevyznamenal, zato je spojován s rozpoutáním války v Aghánistánu, vyhnáním Solženicyna z vlasti, nuceným pobytem Sacharova v Nižním novgorodu, velkým počtem procesu s představiteli sovětského disentu a zneužíváním psychiatrie vůči nim,“ říká pan Račinskij a k tomu dodává, že tohle rozhodnutí výmluvně ilustruje opravdu zvláštní žebříček hodnot iniciátorů obnovení Brežněvovy pamětní desky. Kupříkladu Nikita Chruščov, který stál u počátků destalinizace země, v Moskvě doposud žádnou pamětní desku nemá.

Ostatně pokud jde o ten žebříček hodnot, neplatí to jen pro politické Brežněvovy sympatizanty. Podle průzkumu známého Levada-centra z letošního dubna je Brežněv vůbec nejpopulárnější ze sovětských vládců 20. století. Jistě – Brežněv byl politický předák na sovětské poměry poměrně nekrvelačný a už to samo o sobě v mysli prostého Rusa mluví právě pro něj. Za zamyšlení ovšem stojí, jak je možné, že si titíž lidé nepamatují věčný nedostatek všeho a nekonečné fronty na cokoli. Inu – život zkrátka tropí hlouposti, ale vždycky na to potřebuje právě lidi, pokud možno s krátkou pamětí.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.