Libor Dvořák: Naďa Savčenková v ruském Doněcku odmítá všechna obvinění

23. září 2015

V jihoruském Doněcku začal včera soudní proces s ukrajinskou vojenskou letkyní Naděždou Savčenkovou. Ta je viněna ze smrti dvou ruských novinářů.

Podle obžaloby měla loni v létě koordinovat ukrajinskou palbu tak, že minometné salvy ohrozily řadu civilistů a zmíněné novináře zabily. Když prokurátor přečetl obžalobu, Naďa Savčenková ji označila za lež od začátku až do konce.

„Jsem voják, a ne vrah,“ prohlásila Savčenková v soudní síni malého ruského příhraničního města, nesoucího shodou okolností stejné jméno jako nedaleké centrum separatistické části Donbasu.

Na otázku jednoho ze tří soudců, kteří dostali její politicky exemplární případ na starost, zda obžalobě porozuměla a zda s ní souhlasí, srdnatá mladá žena odpověděla: „Ano, ale nic z toho nepřiznávám. Vše, co je tam napsáno, je lež!“ a konstatovala, že naprosto vše je vymyšlené, a to lidmi, kteří zřetelně nemají žádnou vojenskou průpravu.

Čtěte také

„Ty novináře jsem vůbec neviděla… a mimochodem jsem sama nikdy nestřílela po lidech, kteří neměli v ruce zbraň. Řídícím minometné palby jsem nikdy nebyla. Nejsem dělostřelec, jsem letec – a to jsou dvě velice různé věci,“ sdělovala soudu Savčenková v jasných a průměrně inteligentnímu člověku dokonale srozumitelných větách.

Na čem staví prokuratura, vyšetřovací výbor a teď i soud? Především na tvrzení, že 17. července loňského roku separatisté sice vzali Savčenkovou do zajetí, ale pak ji zase pustili a ona až několik dní nato, po vykonání inkriminovaného zločinu, nelegálně překročila rusko-ukrajinskou hranici a poté byla zadržena.

Verdikt bude důležitým signálem, zda je Putinův režim schopen chovat se racionálněji než doposud, anebo že jeho protagonisté naopak zešíleli

Obviněná i její advokáti svorně a jednoznačně tvrdí, že jde zase o lež, že Savčenková byla zajata ještě před zmíněným incidentem a poté na ruské území násilně zavlečena. Důležité bude další jednání soudu 29. září: tentokrát bude před třemi soudci vypovídat sama Naďa a samozřejmě zveřejní verzi celé události, která se – jak už jsme ostatně letmo naznačili – od té oficiální diametrálně liší.

Ještě důležitější pro celý tento jednoznačně vykonstruovaný proces, hodně připomínající případ režiséra Sencova, nedávno odsouzeného na dvacet let, ale bude zřejmě to, že dva dny předtím se na jubilejním zasedání VS OSN bude jako mírotvorce prezentovat sám Vladimir Putin. Ruský prezident bude na tento případ novináři rozhodně mnohokrát tázán.

Čtěte také

A protože jeho válečná dobrodružství se z východní Ukrajiny, kde svou věc viditelně prohrál, stěhují do Sýrie, mohlo by se stát, že ruský venkovský nezávislý soud bude nakonec v tomto monstrprocesu nečekaně milosrdný. I když je tu samozřejmě také jiná varianta – že na jakoukoli shovívavost zapomene.

Verdikt bude v každém případě důležitým signálem, zda je Putinův režim schopen chovat se racionálněji než doposud, anebo že jeho protagonisté naopak docela zešíleli.

autor: ldo
Spustit audio