Libor Dvořák: Jsou úniky citlivých informací z Pentagonu ve skutečnosti plánovanými dezinformacemi?

12. duben 2023

Pentagon v posledních dnech nepřetržitě pracuje na zjištění rozsahu šíření uniklých tajných informací a jejich pravdivosti. Skutečnost, že tyto dokumenty kolují on-line, představuje „velmi vážné riziko pro národní bezpečnost a může potenciálně podporovat dezinformace“. Uniklé dokumenty už byly označeny za „vysoce utajovaný citlivý materiál“.

Tento únik amerických tajných údajů, zřejmě nejrozsáhlejší od aféry Wikileaks z roku 2013, je pro Američany opravdu krajně nepříjemný. Ministr obrany USA Lloyd Austin v úterý prohlásil, že vyšetřování bude trvat tak dlouho, dokud se nezjistí, kdo přesně zveřejnil tyto utajované údaje na sociálních sítích.

Čtěte také

Co konkrétně dokumenty obsahují, zatím nikdo veřejně nekomentoval. Agentura Reuters jich ale má k dispozici více než 50, jsou buď tajné, nebo přísně tajné a mohou obsahovat například detaily obrany některých amerických spojenců či naopak nepřátel.

Uvádí se tu například údajný fakt, že Ukrajinci už vystříleli 87 procent všech svých raket S-300 a zatím je nemají čím nahradit. V uniklých dokumentech jsou i takové údaje jako číselná označení a početnost nově zformovaných ukrajinských vojenských jednotek, popřípadě celkové počty tanků a obrněných transportérů, které má ukrajinská armáda k dispozici. Jiný údaj zase uvádí, že přímo v řadách ukrajinské armády už operuje několik malých západních jednotek zvláštního určení.

Nový Edward Snowden?

Na druhé straně britské ministerstvo po podrobné analýze informací, které má k dispozici, dospělo k názoru, že zveřejněné údaje vykazují řadu nepřesností a že by se mohlo jednat i o ruské podvrhy.

Čtěte také

Uznávaný americký analytik William Courtney zase soudí, že únik informací byl dosti závažný, protože může naznačit, jak jsou strukturovány různé prvky ukrajinské obrany i naopak útočných jednotek. Nevylučuje však, že může jít i o zpravodajskou hru USA a Ukrajiny, jejímž smyslem je zmást ruskou stranu.

Pokud jde o původ těchto materiálů, přicházejí oficiální představitelé různých zemí s různými teoriemi – počínaje již zmíněnou západní zpravodajskou hrou a konče naopak úspěšnou ruskou zpravodajskou akcí, ale také se mluví o díle hackerů, či dokonce o přítomnosti nového Edwarda Snowdena přímo v nitru amerických tajných služeb, což by pro USA bylo zřejmě vůbec nejnepříjemnější.

Libor Dvořák

Dokumenty sice zmiňují i jiné spojence USA, ale nejpodstatnější na celé aféře bude bezesporu to, nakolik dokáže ohrozit právě připravovanou ukrajinskou protiofenzívu, která by podle posledních informaci měla být zahájena někdy během léta.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio